Zavřete uprchlíkům hranice, vyzval Klaus na Sněžce

Bývalý prezident Václav Klaus vyzval evropské země, aby přijaly opatření na hranicích, která by zastavila příliv uprchlíků. Ty považuje za zcela zásadní nebezpečí. Klaus to řekl během Svatovavřinecké poutě na Sněžku, které se zúčastnil spolu se synem, vnoučaty a stovkami dalších lidí.

Václav Klaus přišel na Sněžku z Luční boudy. Pochválil poměrně chladné horské podnebí a vyzval evropské státy, aby se postavily přílivu migrantů. „Evropa má jednoznačně říci, že žádní svévolně přicházející uprchlíci ne. Má udělat všechna opatření na hranicích, aby sem nepřicházeli,“ řekl bývalý prezident. Migrační vlnu považuje za zásadní nebezpečí, které podle něj politici podceňují. „Ti naši se lacině vymlouvají na Evropu,“ podotkl exprezident. 

Obdobně hovořil o migrační krizi a jejím vlivu na Evropu Václav Klaus již v červenci v Interview ČT24. Tehdy dokonce mluvil o možném rozpadu schengenského systému. „Zbavit se hranic byla naprostá nerozumnost. (….) Pro každého, kdo cestuje na dovolenou do té či oné schengenské země, je výhoda, že se nemusí zastavovat na hranicích, o tom není nejmenší pochyb. Ale já jsem vždycky říkal, už když se to před 20 lety začínalo rodit: Pozor, každá mince má dvě strany. Že Schengen má své obří náklady, jsme věděli všichni. Teď vidíme, že těmi náklady je volné putování uprchlíků po Evropě,“ uvedl Václav Klaus.

Výstup na Sněžku
Zdroj: David Taneček/ČTK

Za Zemana není alternativa, míní jeho předchůdce

Václav Klaus se na Sněžce zabýval také otázkou, kdo by mohl nastoupit do úřadu, který dříve zastával, po příštích volbách za dva a půl roku. Současný prezident Miloš Zeman totiž zatím neoznámil, zda bude funkci obhajovat. Klaus ale netuší, kdo jiný by mohl na Hradě usednout. „Nevidím nějakou smysluplnou alternativu,“ poznamenal. Zemanovo prezidentské působení ale na vrcholu Česka hodnotit nechtěl: „To jsou nadměrné otázky při pochodu na Sněžku.“

Pouť na Sněžku se koná tradičně na svátek svatého Vavřince, který je patronem nejen kuchařů, cukrářů, pivovarníků či hostinských, ale i nejvyšších českých hor. Jméno svatého Vavřince nese kaple, která stojí na vrcholu Sněžky. Svatý Vavřinec se narodil ve třetím století ve Španělsku a byl upálen na železném roštu proto, že po popravě papeže Sixta II. císařem Valeriánem rozdělil církevní poklady mezi prostý lid.