V Den lidských práv přiletěl do Prahy dalajlama

Praha - Po dvou letech do Prahy dnes dopoledne, v Den lidských práv, přiletěl tibetský duchovní vůdce dalajlama. Pozval ho již tradičně bývalý prezident Václav Havel a nadace Forum 2000, jejímž je Havel spoluzakladatelem. Havel příteli poděkoval, že přijel do země, kde jej lidé milují, ale politici se jej trochu obávají. Kroky tibetského duchovního ostře sleduje čínské velvyslanectví v Praze, které vydalo před jeho příjezdem několik prohlášení. Peking totiž nese dalajlamovy aktivity a cesty po světě velmi nelibě. Aktivisté během dne v rámci různých akcí upozorní na porušování lidských práv, které se děje na celém světě. V Praze na nedostatky v porušování lidských práv upozorňuje hnutí Skutečná demokracie teď, jehož příznivci se shromáždili na pražském Klárově.

Dalajláma se dnes setkal s bývalým prezidentem Václavem Havlem i jeho manželkou Dagmar. Mimo jiné spolu mluvili i o Tibetu. Na setkání byl i Oldřich Černý, šéf nadace Forum 2000, která spolu s Václavem Havlem dalajlámu do Česka pozvala. Podle něj exprezident kritizoval postoj některých českých politiků kvůli tomu, že dávají přednost obchodu s Pekingem, který považuje dalajlámu za narušitele jednoty Číny, před otevřenou podporou tibetského duchovního vůdce.

Dalajláma se v Česku zdrží tři dny

Tibetský držitel Nobelovy ceny míru, který žije v exilu v Indii, má v Praze tentokrát třídenní program. S Havlem by se mlě sejít ještě v neděli při debatě na Univerzitě Karlově, kde mají diskutovat o Číně, tématem budou mimo jiné postoje čínského disidenta Liou Siao-poa, který loni obdržel Nobelovu cenu za mír. Organizátoři dále přislíbili účast íránské nositelky Nobelovy ceny za mír Širín Ebadíové, předního čínského disidenta Jang Ťien-lia či francouzského filozofa Stéphana Hessela.

S dalajlamou se exprezident, který je známým bojovníkem za lidská práva, v Česku potkal již několikrát. Naposledy to bylo před dvěma roky na konferenci o stavu demokracie v Asii. Podle dostupných informací se uvidí podesáté.

Reportáž Alexandry Noskové (zdroj: ČT24)

Široká veřejnost se s dalajlamovými názory bude moci seznámit na veřejné přednášce o hledání štěstí v nejistém světě v Kongresovém centru v Praze. Výtěžek z akce půjde na podporu tibetské školy. V pondělí se tibetský představitel setká s médii. 

Program dalajlamy najdete na stránkách Forum 2000 

Čína se má na pozoru

Dalajlamovy kroky zde ale kromě médií bude ostře sledovat také čínské velvyslanectví v Praze. To vydalo ještě před jeho příjezdem několik prohlášení.

Prohlášení Velvyslanectví Čínské lidové republiky v Praze:

„Doufáme, že česká strana dodrží svůj slib, že uznává Tibet jako součást Číny a je proti jeho nezávislosti. A bude vycházet z celkového hlediska čínsko-českých vztahů, patřičně řešit otázku týkající se Tibetu s cílem, aby nebyly poškozeny dvoustranné vztahy.“

Peking totiž nese dalajlamovy aktivity a cesty po světě velmi nelibě. Tvrdí, že na svých cestách propaguje odštěpení Tibetu od Číny. Dalajlama prý není čistě duchovním činitelem. „Je exilovou politickou osobou, která po dlouhou dobu provádí v zahraničí akce za rozštěpení země a narušení národnostní jednoty,“ prohlásilo čínské velvyslanectví.

Nejlidnatější země světa má Tibet šedesát let pod svojí správou. Peking kvůli tomu kritizují ochránci lidských práv, kteří čínskou vládu obviňují z okupace a utiskování Tibeťanů.

Aktivisté upozorní na porušování lidských práv

Právě Čína je jednou z oblastí, na které chtějí aktivisté z nevládních organizací během dne upozornit. Dopisy na podporu obětí bezpráví, které budou psát dobrovolníci na Maratonu, který pořádá organizace Amnesty International zamíří například také do Severní Koreji, Íránu, Mexika nebo třeba Spojených států.

Lenka Pitronová, kampaňová koordinátorka AI ČR:

„Díky pravidelnému uveřejňování informací o porušování lidských práv a vytrvalému psaní dopisů zodpovědným úřadům dochází ve významném množství případů ke zlepšení.“

Pochodem Prahou chce zase hnutí Skutečná demokracie teď! bojovat za dodržování lidských práv, respekt k lidskému životu a životním podmínkám v Česku i po celém světě. Několik desítek účastníků protestní akce se sešlo na Klárově a po třetí hodině vyrazili kolem Úřadu vlády a Poslanecké sněmovny, zastaví se u americké ambasády, a poté dojdou ke kanceláři OSN na náměstí Kinských.

U stánku organizátorů na Klárově se objevilo několik transparentů, například „Lidská práva se musí dodržovat“, „Solidarita s hnutím Occupy“ a také vlajka „Ne základnám“. Přítomní mohli podepisovat petice třeba za nové volby nebo za odvolání Rady České televize a Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Zaznělo i několik projevů, v nichž se řečníci vyslovili
proti porušování lidských práv. Organizátoři z hnutí Skutečná demokracie teď! se dnešní akcí zároveň chtějí vymezit proti tomu, že podobné protesty podle nich využívá opozice ke svému zviditelnění.

Naopak na jeden z největších sociálních problémů v Česku se zaměří Český helsinský výbor a Nadace Michaela Kocába při debatě o Strategii boje proti sociálnímu vyloučení.