Aktivisté volali po svobodě pro Liou Siao-pa

Praha – Happening ochránců lidských práv dnes proběhl před sídlem čínské ambasády v Praze-Bubenči. Zástupci Amnesty International a Člověka v tísni protestovali proti věznění čínského disidenta Liou Siao-pa, který před rokem touto obdržel Nobelovu cenu míru. Ambasádě chtěli aktivisté předat dopis, v němž požadují disidentovo propuštění, nikdo z čínského diplomatického sboru ale na jejich protest nereagoval, a tak nakonec dopis hodili do schránky.

„Chceme připomenout, že Čína stále vězní tohoto význačného myslitele a předat tento dopis, který vyzývá k tomu, aby byl okamžitě propuštěn,“ uvedla k dnešnímu protestu Kateřina Šaldová z Amnesty International. „Čím větší mezinárodní tlak na Čínu bude, tím větší šance (na disidentovo propuštění) je. Z naší zkušenosti víme, že dopisy a masivní apely na Čínskou lidovou republiky mohou změnit třeba i každodenní život vězňů.“

Liou Siao-po si momentálně ve věznici na severovýchodě Číny odpykává jedenáctiletý trest za „podněcování k rozvracení státu“. Loňského udělení Nobelovy ceny míru se nemohl zúčastnit, a ve slavnostním sále osloské radnice proto symbolicky neobsazená židle. Její maketu dnes protestující instalovali i před čínskou ambasádu.

Jak však ještě před aktem předání dopisu uvedla Šaldová, nedalo se předpokládat, že by někdo z diplomatické mise Číny s demonstranty komunikoval. Místo osobního odevzdání listu, který podepsali zástupci AI a Člověka v tísni, tak dopis nakonec skončil v poštovní schránce.

Liou Siao-po

* 28. prosince 1955 v Číně.

Má doktorát ze studia literatury na univerzitě v Pekingu. Je to literární kritik, o literatuře i přednášel. Po roce 1989 byl odsouzen na 2 roky vězení, po propuštění nesměl už přednášet. V roce 1996 skončil znovu kvůli svým názorům na 3 roky v pracovním táboře. Zde se oženil s čínskou disidentkou Liou Sia.

Když byl v roce 1991 propuštěn, znovu začal kritizovat čínskou vládu, třeba kvůli její politice v Tibetu. Dosud nejvýznamnějším Liouovým počinem je ale sepsání Charty 08, za kterou si nyní odpykává jedenáctiletý trest. Letos 8. října dostal Liou Siao-po Nobelovu cenu míru za úsilí v boji za lidská práva.

Studio ČT24 o protestu před čínskou ambasádou (zdroj: ČT24)