Dětská trauma-centra v létě praskají ve švech

Slunce a prázdniny – to je kombinace, která láká děti k venkovním aktivitám, a čím více jich provozují, tím vyšší bývá počet pacientů dětských trauma-center. Ty mají napříč celou Českou republikou plno, úrazy dětí totiž stouply za první polovinu prázdnin o dvojnásobek. Kvůli akutním případům se musely omezit i plánované operace. V horkém počasí to také děti táhne k vodě a podle lékařů jsou tyto prázdniny neobvyklé vysokým výskytem tonutí dětí v zahradních bazénech. Jde často o děti do tří let.

V pražské Thomayerově nemocnici se co chvíli trousí malí pacienti se sádrami na rukou i nohou, s naraženinami po pádech na bruslích nebo na kolech. Na urgentní příjem vozí rychlá záchranná služby úrazy nejtěžší, v těchto dnech třeba i šestkrát denně. Kvůli nárůstu akutních případů se v nemocnici snaží omezit i doprovod rodičů přes noc, který až na výjimky dovolují jen u dětí do šesti let.

Na dětské klinice v Českých Budějovicích hospitalizují průměrně 60 dětí měsíčně, jen za červenec byl ale jejich počet dvojnásobný. „Operační sály v případě potřeby jedou 24 hodin denně,“ přibližuje primář Jiří Klíma. Mimořádný týden měli také na pražské Bulovce, kde ošetřovali šest nezávisle na sobě přiotrávených dětí.

Hlavní nápor se čeká s koncem prázdnin

V Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně ošetřili v červenci průměrně přes 17 dětí každý den. Ve srovnání se stejným obdobím v roce 2013, kdy tu evidovali 522 pacientů, jich letos bylo o 14 více. Stovky dětí hospitalizovali za poslední měsíc v Plzni, v Praze nebo v Brně. Hlavní nápor ale dětští lékaři očekávají na přelomu srpna a září.

Počty dětských úrazů každoročně narůstají. Lékaři se to snaží zmírnit prevencí. Řadě těch nejvážnějších úrazů můžou podle nich totiž rodiče předcházet preciznějším poučením dětí nebo bystřejším dohledem. „Letošní léto je bohužel výjimečné počtem dětských pacientů, kteří tonuli v malých bazéncích. Pečovali jsme o šest dětí ve věku od jednoho do pěti let,“ řekl přednosta z motolské nemocnice Tomáš Vymazal. Rodiče si často neuvědomují riziko byť jen několika centimetrů vody. Stejně tak by neměli podceňovat ochranné pomůcky třeba na brusle nebo kolo.

Události ČT: Pro děti jsou prázdniny nejrizikovější měsíce (zdroj: ČT24)