Kontrola justice potvrdila chybu státního zástupce v kauze OKD

Olomouc – Kontrola české justice potvrdila chybný krok státního zástupce v jedné z nejrozsáhlejších kauz – privatizaci OKD. Státní zástupce se před dvěma lety nechtěl odvolat v případě obžalovaných uhlobaronů, kteří tak byli zproštěni viny. Pochybné zásahy oficiálně prověřoval dohled vrchního státního zástupce v Olomouci. Nyní se rozhoduje, zda bude Suchý za svůj krok potrestán.

Kvůli tunelování polostátního podniku OKD stát stíhal Viktora Koláčka a Petra Otavu. Před dvěma lety je ale Krajský soud v Hradci Králové osvobodil. Státní zástupce se chtěl odvolat, jeho nadřízený Martin Suchý ho ale zastavil. Další soud už se proto nekonal. Státní zastupitelství navíc své rozhodnutí tajilo. Na případ tehdy upozornili Reportéři ČT.

OKD a jejich privatizace za miliardy trápí českou justici už osm let

Státní zástupce Suchý popírá, že by se choval nestandardně a zasáhl v něčí prospěch. „Nějaké materiály jsem dostal, ale zásadně s nimi nesouhlasím. Byla tam spousta polopravd, takže jsem je připomínkoval,“ řekl Suchý ČT ke kontrole. Podle vrchního státního zástupce v Olomouci Ivo Ištvána je ale situace, kdy se chce dozorový státní zástupce odvolat a jeho nadřízený má na to opačný názor, velmi výjimečná. Nebylo to ale poprvé, kdy Suchý zasahoval do případu. Stejně zastavil i stíhání manažerů zkrachovalé Union banky.

Martin Suchý
Zdroj: ČT24

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci teď rozhoduje, jestli by měl být Suchý za svůj krok potrestán. „Probíhá proces vyhodnocení jejich vyjádření a poté bude učiněn definitivní závěr,“ potvrdil Ištván. Případ OKD znovu otevřelo i Vrchní státní zastupitelství v Praze. To se zase zabývá otázkou, jestli představitelé vlády v době privatizace neochudili český stát o desítky miliard korun.

Vyjasnit případ chce navíc i vláda. Vicepremiérka a šéfka protikorupční komise Karolína Peake (VV) o něm bude jednat s premiérem Petrem Nečasem (ODS): „Jsem ráda, že ke kontrolám dochází, že dochází k otevírání starých kauz, jejichž závěry poněkud vyšuměly.“

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)