Policie prověřuje řečníky z „šibeniční“ demonstrace. Mluvil Okamura i Brichta

Lidé, kteří vystoupili se svým projevem na nedávné protiimigrační demonstraci v centru Prahy, mohli podle policie spáchat trestný čin. Policisté prostudovali dokumentaci a projevy z podobných shromáždění v minulosti. Výsledky by měly být známé příští týden. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) policisté prověřují dva řečníky, zda nespáchali trestný čin hanobení rasy či národa nebo vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci.

„Policie vyhodnocuje projevy dvou lidí jako možné závadové v kolizi se zákonem,“ uvedl Chovanec. O koho konkrétně jde, ministr nepřiblížil. Proslov měl v dolní části Václavského náměstí například Tomio Okamura z hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), zpěvák Aleš Brichta nebo novinář Adam Bartoš.

Vyzvali mimo jiné k uzavření hranic, vystoupení z EU nebo k demisi vlády. „V takové situaci ohrožení národní bezpečnosti je nošení maket šibenic naprosto adekvátním vyjádřením nesouhlasu vládě, naopak lze ještě hovořit o umírněném chování veřejnosti,“ uvedl v tiskové zprávě Bartoš.

Policie také čelí kritice ministra i dalších politiků za to, že proti lidem, kteří si na demonstraci přinesli makety šibenic, nijak nezasáhla ani je nevyzvala k jejich odklizení. Tento postup prověřuje odbor vnitřní kontroly. Chovanec sám chce výsledky znát, nelze podle něj přivírat oči nad možnými projevy rasismu a xenofobie. Zároveň ale zdůraznil, že výsledek prošetřování policejního zásahu by měl vést k tomu, aby se podobná situace neopakovala: „Nechci za každou cenu ukazovat na jednotlivce, že selhal. Chci, aby se to neopakovalo.“ V Česku jsou podle ministra lidé, kteří zneužívají „bolavá“ témata, a proto se musí změnit i přístup policie při demonstracích.

Šibenice na demonstraci proti islámu a migraci
Zdroj: ČT24

„Po zhlédnutí záběrů z místa dávám panu ministrovi za pravdu, že obdobné projevy do demokratické společnosti nepatří,“ uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý. Podle něj však kriminalisté shromáždění dokumentovali a vyvodili z toho důsledky za několik dní po demonstraci. „To může být v některých případech taktičtější,“ dodal.

Policie si po kritice nechala zpracovat analyticko-legislativním odborem analýzu kvůli přineseným maketám šibenic. Jde podle ní o nový prvek na tuzemských protestních shromážděních. „Důležité je říci, že zde není jasná hranice mezi svobodou projevu a shromažďování a jejím překročením. Nejsou tak nastaveny dostatečně jasné mantinely tohoto chování. Vždy je nutné konkrétní případy posuzovat velmi individuálně a citlivě,“ uvedl mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.