Jsou čerstvě plnoletí, ale s exekucí na krku - kvůli rodičům

Místo dárku k osmnáctitám exekuce – takové „oslavy“ připravují někteří rodiče svým dětem. Uzavírají na ně smlouvy například s mobilními operátory a potom neplatí. Exekutor následně místo za rodičem míří za dítětem. Na situaci upozornila veřejná ochránkyně práv, které se v posledních týdnech dostaly na stůl tři takové případy.

UDÁLOSTI: Matka neplatila, syn má obstavený účet (zdroj: ČT24)

Smlouvu na syna s mobilním operátorem podepsala například matka čtrnáctiletého Filipa Navrátila, který však žije v pěstounské rodině. Chlapec má nyní padesátitisícový dluh a je na něj uvalena exekuce. „Zablokovali mu peníze. Já jsem mu šetřila, to mu též sebrali,“ uvedla chlapcova pěstounka Božena Herodková. Není to však poprvé, v minulosti již měl Filip Navrátil problémy, když jeho matka neplatila za odpad.

Zadlužení nezletilého potomka rodičem – zpravidla tím, který se o dítě nestará – není nic výjimečného. Ombudsmanka, která na případ upozornila, zná již několik takových případů. Z praxe právníků, které oslovila Česká televize, navíc vyplývá, že rodiče uzavírají smluvy s mobilními operátory už na pětileté děti. „Zkoumáme, jestli se telekomunikační úřad zabýval platností smlouvy. Jestli se zabýval tím, zda rodič vůbec mohl dítě v řízení zastupovat,“ řekla veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová.

Podle Českého telekomunikačního úřadu je to ale v pořádku. „Rodič má právo uzavírat smlouvu s telekomunikačním operátorem ve prospěch svého potomka,“ řekl mluvčí ČTÚ Martin Drtina. Na druhé straně ale podle něj v tom případě rodič také odpovídá za to, že dítě platí, a ne naopak.

Viceprezident Exekutorské komory Vladimír Plášil je přesvědčen, že exekuce Filipa Navrátila kvůli dluhům matky je chybná a pěstounská rodina ji může snadno zvrátit. „Měla by se obrátit na pověřeného soudního exekutora s návrhem na zastavení exekuce. Jsem přesvědčen, že exekutor takovému návrhu bezodkladně vyhoví,“ doporučil. Pěstouni se ale spíše chtějí obrátit na soud.