Divoké počasí shazovalo stromy i střechy, energetická kalamita trvá

Po čtyřech tropických dnech přešly přes české území během noci mohutné bouřky. Ničily domy, v Oseku na Teplicku zůstal široký zdemolovaný pás. Přinesly i komplikace železničářům a energetikům, kteří v pěti okresech včetně Ostravy vyhlásili kalamitní stav. Pojišťovny evidují tisíce škod za miliony korun.

ENERGETICI

Společnost ČEZ dnes k 08:00 vyhlásila kvůli následkům bouřek kalamitní stav v okresech Ústí nad Orlicí, Šumperk, Jeseník, Ostrava a Karviná. Do večera v žádném okrese kalamitní stav neskončil, ačkoli například v Petrovicích u Karviné, kde byla ráno bez proudu asi třetina města, k večeru již skončily poslední opravy. Horší je situace v podhorských oblastech, kde zůstanou tisíce domácností bez elektřiny i další noc.

„Během noci se po celé republice ocitly desítky tisíc domácností bez energie. Budeme se snažit převážnou většinu poruch odstranit během dnešního dne. V této chvíli na tom pracují stovky energetiků, pomáhají nám i externí firmy a s prořezy stromů také hasičský záchranný sbor,“ uvedla hradecká regionální mluvčí firmy ČEZ Šárka Beránková. Kdy bude kalamitní stav odvolán, zatím nechtěla další mluvčí společnosti Barbora Půlpánová předvídat, podle ní záleží na vývoji počasí a dostupnosti terénu.

Celý ČEZ k ránu registroval kolem 70 poruch na vedeních vysokého napětí. Z toho 26 jich bylo na Moravě a 22 na východě Čech. Podle Beránkové je ale možné, že k odstraňování poruch bude docházet i během víkendu, kdy je začnou hlásit majitelé chat a chalup v podhorských oblastech. Další z distributorů E.ON, který pokrývá jižní Čechy a jižní Moravu, zaznamenal po bouři 22 poruch na vedení vysokého napětí a 135 poruch na nízkém napětí.

ŽELEZNICE

„Největší potíže přetrvávají kolem Tábora, kde popadala řada stromů na trakční vedení. Od čtvrté hodiny ranní bylo nutné zavést náhradní autobusovou dopravu, která potrvá až do 22:00. Autobusy jezdí v úseku Tábor–Benešov,“ informovala mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová. Až do čtvrtečního rána bude kvůli odstraňování popadaných stromů zastaven také provoz na trati České Budějovice – Plzeň; v úseku mezi Horažďovicemi a Strakonicemi jezdí náhradní autobusy.

Počasí komplikovalo dopravu i na dalších hlavních tratích včetně té mezi Kolínem a Prahou, kde nefungovalo zabezpečovací zařízení a některé vlaky si zopakovaly nedávno ukončenou výluku s odklony přes Nymburk.

U středočeského Zbečna mezi Račicemi a Újezdem vykolejil v půl páté ráno osobní vlak, když souprava najela do spadlého stromu. V soupravě v tu chvíli nebyli žádní cestující. Ke srážce vlaku se stromem došlo i u Branné na Šumpersku, v tomto případě ale vlak nevykolejil.

Aktualizovaný přehled výluk a komplikací na železnici nabízí web Českých drah.

ŠKODY

Bouřky se nad české území dostaly po čtyřech dnech tropických teplot v úterý večer, jako první je hlásil Karlovarský kraj. Zde také spadlo celorepublikově nejvíce srážek, napršelo 42 milimetrů. Jak ale uvádí meteoroložka Marie Odstrčilová, objevují se i silnější bouřky se srážkovými úhrny kolem 60 milimetrů.

Místy padaly až dvoucentimetrové kroupy, hasiči zasahovali ve dvou stovkách případů a několik městských částí v Karlových Varech a Sokolově zůstalo bez elektřiny. Ve stanovém městečku mezinárodního filmového festivalu zaplavila voda nebo odfoukl vítr desítky stanů. Víc než šedesát filmových fanoušků muselo strávit noc v buňkách správy koupaliště Rolava, v autech nebo pod pergolami. Některé sokolovské domy byly zaplaveny vodou, protože kanalizace nestíhala srážky odvádět.

Noční bouřka vyplavila stanové městečko Rolava v Karlových Varech
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK

Kvůli noční bouřce také zasahovali hasiči v letním táboře na Žernoseckém jezeře v Píšťanech na Litoměřicku. „Tábor je na ostrově, kde je mnoho vzrostlých topolů, hrozilo nebezpečí, že stromy spadnou a lidé se už nedostanou na břeh,“ řekla litoměřická policejní mluvčí Pavla Kofrová.  Hasiči evakuovali 17 dětí a osm dospělých. Náhradní ubytování zajistila dětem obec Píšťany. Nikdo se nezranil.

Silný vítr také zcela poničil letní atrakce rekreačního střediska v Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem na Orlickoústecku. „Spadlé stromy zcela zničily Mamutíkův vodní park a Lesní zážitkový park, který jsme v sobotu jako novinku, jedinou v republice, otvírali. Škoda je odhadem 12 až 15 milionů korun,“ uvedl ředitel a jednatel společnosti Sněžník Martin Palán. Za své vzal i lanový park a bobová dráha. Těžké ocelové konstrukce byly podle Palána vytrhány ze země a zohýbány jako plastelína. „Podle místních to bylo tornádo. Za celou dobu tady pamětníci nic takového nezažili. Škody jsou obrovské.“

„Katastrofa se týká celého Králicka, zejména oblasti Dolní Morava. Poničený je porost v předpokládaném rozsahu 50 000 metrů krychlových. Pardubický kraj bude ve spolupráci s obcí Králíky trvat na vyhlášení zákazu vstupu do lesa,“ uvedl hejtman Martin Netolický (ČSSD). Na pátek svolal mimořádné jednání krajské rady, která má projednat alespoň částečnou nápravu škod.

V Oseku na Teplicku vichřice poškodila střechy u desítek domů. Vše se událo v okamžiku, lidé sotva stihli zavřít okna nebo utéct ze zahrad. „A začala praskat skla a létat střecha – čtyři, pět vteřin,“ řekl majitel osecké hospody Václav Burda. Spadlo i množství vzrostlých stromů, které zničily auta a sportoviště. Zničený je pás široký asi 300 metrů. Starostka Lenka Říhová odhaduje škody způsobené větrem na deset milionů korun. Poškozeným město vyplatí jednorázovou pomoc deset tisíc korun jako kompenzaci, výhledově by mohli na opravy také čerpat bezúročné půjčky.

Co se vlastně stalo?

Divoké počasí souviselo s prudkým ochlazením, na některých místech klesla teplota o deset až patnáct stupňů během několika minut – třeba na Milešovce klesla teplota takřka na počkání z 25 na 15 stupňů Celsia. Tak rychlé a velké ochlazení provází i prudký vítr, na Milešovce naměřili meteorologové v nárazu rychlost až 125 km/h. Jev, který pravděpodobně nastal i v Oseku, popsala meteoroložka Alena Zárybnická. Nazývá se húlava a vzniká, když těžký studený vzduch klesne k zemskému povrchu a střetne se s teplým vzduchem. Mezi nimi vzniká vír s horizontální osou rotace, který ničí vše, co mu stojí v cestě. Od tornáda se húlava liší tím, že kácí stromy v jednom směru, zatímco rotující tornádo je vyvrací do tvaru vějíře. Zda Osek skutečně zasáhla húlava, ukáže ale až podrobné ohledání škod.

Během noci bouřkové pásmo přešlo přes celé české území, kolem čtvrté hodiny ranní už přidělávalo práci moravskoslezským hasičům. Po celé zemi jezdili hlavně k takzvaným technickým zásahům, což nejčastěji znamená odstraňování popadaných stromů a větví. Od úterních 17:00 do dnešních čtyř hodin ráno měli 497 takových technických zásahů, přičemž dlouhodobý čtyřiadvacetihodinový průměr je 153. K nejpostiženějším patřily Karlovarský, Ústecký, Jihočeský a Středočeský kraj.

Bouřky ukončily několik horkých dní, nyní má přijít ochlazení. Dnes se oproti úterku ochladí o deset stupňů, maximální teploty by měly být jen 21 až 25 stupňů Celsia, pouze na východě Moravy by se měly ještě vyšplhat k 29 stupňům. Ve čtvrtek meteorologové očekávají propad teplot k 17 až 21 stupňům, na severovýchodě by mohlo být až 24 stupňů. Stejně jako dnes se mohou vyskytovat přeháňky. Od pátku se obloha vyjasní a teploty začnou znovu stoupat, extrémní horka se ale neočekávají.

Popadané stromy na silnici ze Sokolova do Krásna
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK