Zpravodajci smí prolomit daňové tajemství, rozhodla sněmovna

Poslanecká sněmovna schválila rozšíření pravomocí tajných služeb. Zpravodajci budou smět žádat informace od telekomunikačních operátorů, prolomí se daňové tajemství a zruší omezení u údajů, které chrání tajemství bankovní. Zákon nyní míří do Senátu.

Reportáž: Sněmovna posílila tajné služby (zdroj: ČT24)

Novela zákona o zpravodajských službách chce rozvědkám usnadnit cestu k informacím o lidech ze struktur organizovaného zločinu a o praní špinavých peněz. Cílem je také zlepšit podmínky pro odhalování korupce, snah o ovlivňování chodu státních a polostátních institucí nebo finanční podpory terorismu v zahraničí. Jaké změny přináší?

Daňové tajemství: Zpravodajská služba bude moci žádat informace ze správy daní od Generálního finančního ředitelství. Ředitelství nebude muset údaje poskytnout, pokud by to ohrozilo účinný výběr daní. Nynější právní úprava umožňuje tok informací jen od zpravodajských služeb k orgánům daňové správy.

Bankovní tajemství: Z normy mizí omezení, které nyní umožňuje zpravodajským službám získávat údaje chráněné bankovním tajemstvím výhradně v případech, jež se týkají financování terorismu. Zpravodajské služby budou moci podle předlohy žádat údaje rovněž od spořitelních a úvěrních družstev, tedy kampeliček. Zůstane povinnost mít svolení soudce.

Telekomunikace: Zpravodajci budou moct při plnění konkrétního úkolu od operátorů žádat údaje o jejich klientech. Byli by tedy schopni zjistit majitele telefonní stanice nebo telefonní číslo účastníka. Nyní má tajná služba v případě nasazení odposlechu k dispozici obsah hovoru a telefonní číslo volaného.

„Každého překvapí, že tajné služby doposud mohly odposlouchávat, kde telefonické hovory probíhají, ale nemohly zjistit, komu ta čísla patří – a musely je složitě zjišťovat,“ obhajoval přijetí normy poslanec za sociální demokracii Roman Váňa.

Pro návrh nakonec zvedlo ruku 142 poslanců včetně většiny opozičních. ODS chtěla vědět, kdo bude tajné služby s novými pravomocemi kontrolovat. „Jedna kontrola by měla být v podobně parlamentní stále komise a ta druhá na základně nezávislých odborníků, kteří mohou být z řad bývalých soudců,“ navrhla poslankyně za ODS Jana Černochová.

TOP 09 se svými návrhy neuspěla

Proti normě se ve sněmovně postavila jen TOP 09. Podle poslance Daniela Korteho příliš zasahuje do svobod lidí. „Samozřejmě svět je čím dál nebezpečnější a to zpravodajské služby opírají svůj nárok. Já, mám-li volit mezi bezpečím a svobodou, volím svobodu – i když je nebezpečná,“ prohlásil s tím, že zpravodajské služby je potřeba naopak omezovat.

V dolní komoře žádal, aby Vojenské zpravodajství zjišťovalo v zahraničí údaje důležité pro obranu, a ne také pro bezpečnost Česka. Argumentoval tím, že zpravodajství spadá pod ministerstvo obrany, které nemá podle kompetenčního zákona v bezpečnosti žádnou působnost. Poslanci ale rozhodli v duchu doporučení bezpečnostního výboru, který Korteho návrh nepodpořil.