Téměř 5000 řidičů má problém s technickou kontrolou

Téměř 5000 majitelů osobních a nákladních aut už letos přišlo o technické osvědčení nebo jim byla zkrácena jeho platnost. Nové opatření využívá policie půl roku. U koho odhalí závady, musí je do stanoveného termínu opravit, jinak o takzvanou technickou přijde a zaplatí pokutu. Opatření přináší i častější prověrky stanic technické kontroly.

Téměř 5000 řidičů má problém s technickou kontrolou (zdroj: ČT24)

Policie může od prvního ledna poslat vůz ve špatném technickém stavu rovnou na STK anebo úplně zakázat pokračovat v jízdě. Policisté se tak mohou dostat ze silnic nebezpečná osobní i nákladní vozidla. K posouzení závady má policie k dispozici podrobný manuál, když policista zjistí nějakou závadu, podívá se do přílohy a tam najde, zda se jedná o závadu A - lehká, B - vážná nebo C - nebezpečná.

„Pokud se zjistí vážná závada, může být vozidlu zkrácena technická na 30 dní, a pokud nebezpečná závada, ztrácí technickou způsobilost na místě,“ přiblížil Michal Hodboď z Policejního prezidia. Drtivá většina problémů je z kategorie važných. Pro řidiče to znamená cestu do servisu a nutnost dát vůz na prohlídku. Kontrolu osobních aut policisté dělají sami, u kamionů využívají odborníky z Centra služeb.

  • Problém mělo letos již 1050 osobních aut. Většině byla takzvaná technická zkrácena. Z toho 757 aut mělo vážnou závadu, kdy je třeba oprava do 30 dnů. Technická způsobilost pro nebezpečnou závadu zanikla ve 293 případech.

Často jde o nefunkční světla, brzdy a sjeté pneumatiky. Pokud pracovníci Centra služeb u kamionu zjistí vážnou technickou závadu, policie vyplní na místě speciální formulář. Všechny informace se vzápětí vloží do centrálního registru.

  • Mezi kamiony neprošlo kontrolou 3831 vozů. Z toho 3691 mělo vážnou závadu, 140 pak nebezpečnou závadu. U kamionů je situace dlouhodobě alarmující. Loňských 22 tisíc kontrol odhalilo nedostatky u 10 tisíc vozů.

Někteří řidiči bohužel jezdí tzv. nadoraz. Třeba na jižní Moravě policisté zajistili dodávku, která byla svařená ze dvou karosérií a měla hned 12 vážných závad, mimo jiné nefunkční brzdy. V případě nehody bývají následky tragické. Majitel o technické osvědčení přišel. Do provozoven, kde je získal, zřejmě ministerstvo pošle kontrolu.

K odhalování závad je vyškoleno přes 2 000 policistů. Kromě toho jsou s nimi na silnicích specialisté z Centra služeb, denně 15 mobilních jednotek.