Vojenští lékaři se vracejí ze Slovenska domů

Praha – Čeští vojenští lékaři, kteří odjeli na Slovensko, aby pomohli řešit krizi v tamních nemocnicích, se vracejí domů. Slovenské nemocnice už je nepotřebují. Tamní doktoři totiž dosáhli zvýšení platů, a ukončili tak protesty. Česká vláda vyslala posilu specialistů v oborech chirurgie, anesteziologie, traumatologie, interny, psychiatrie a urologie pro Slovensko v sobotu. Čeští lékaři ve slovenských nemocnicích provedli 91 urgentních výkonů.

„Na základě stanoviska krizového štábu Slovenské republiky dnes po domluvě se slovenskou stranou ukončili čeští vojenští lékaři svou činnost v nemocnicích na Slovensku. V odpoledních hodinách se vrátí zpět do České republiky,“ sdělil mluvčí generálního štábu Jan Pejšek.

Tři desítky vojenských lékařů působily v nemocnicích v Bratislavě, Nitře, Ružomberoku a Žilině. Podle Pejška doktoři vykonali naléhavé lékařské zákroky, kterými zabránili ohrožení životů a zdraví slovenských občanů. „Klíčová byla záchrana lidských životů. K tomu naši lékaři během svého pobytu na Slovensku jednoznačně přispěli,“ vzkázal prostřednictvím svého mluvčího ministr obrany Alexandr Vondra. Šéf resortu za zahraniční „misi“ vojenským lékařům poděkoval.

Brífink senátorů ČSSD o zdanění hazardu a vyslání lékařů na Slovensko (zdroj: ČT24)

O vyslání vojenských lékařů rozhodla česká vláda na mimořádném zasedání minulý pátek. Proti výjezdu „stávkokazů“ se postavila Česká lékařská komora. S kritikou se účast českých vojáků na řešení situace na Slovensku setkala i u tamních odborářů. Sociální demokracie v Senátu upozornila, že vláda vysláním vojenských lékařů bez konzultace s parlamentem porušila ústavu. O náklady na vyslání lékařů se podle usnesení vlády rozdělí Praha a Bratislava. Česká strana svou část spočetla až na 2,5 milionu z peněz ministerstev obrany a zdravotnictví. Lékaři na Slovensku pomáhali pět dní, v Česku debata kolem nich nekončí. Organizační výbor horní komory v úterý rozhodl, že se Senát okolnostmi vyslání skupiny lékařů bude zabývat.

Štěch: Vláda porušila ústavu

Podle předsedy horní komory Milana Štěcha (ČSSD) vláda o vyslání lékařů rozhodla v rozporu s ústavou, neboť neměla souhlas Parlamentu. O souhlas prý požádala Senát až dnes. Vláda podle něj misi schválila jako vojenské cvičení, což ale neodpovídá skutečnosti. Štěch podotkl, že armádní lékaři odjeli na Slovensko na žádost tamní vlády. Třicítka doktorů pomáhala zajistit zdravotní péči po hromadných odchodech slovenských lékařů kvůli nesplněným mzdovým požadavkům.

Podle ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) ale v případě vyslání vojenských lékařů na Slovensko ústava porušena nebyla. „O porušení ústavy se v žádném případě nejednalo. Povinností vlády je neprodleně informovat obě komory Parlamentu, což bylo naplněno. Hrát si se slovíčky v situaci, kdy jde o lidské životy, mi připadá nemravné,“ vzkázal
prostřednictvím svého mluvčího ministr obrany Vondra.

Největší protest lékařů v novodobé historii Slovenska minulý týden omezil provoz řady zdravotnických zařízení, která fungovala jen v omezeném režimu a poskytovala pouze akutní zdravotní péči. Slovenská vláda nakonec krizi ve zdravotnictví odvrátila, když se s lékařskými odbory dohodla na podobě nových pracovních smluv pro asi 1 200 lékařů, kteří hromadně podali výpovědi.

Vydáno pod