Skončila stávka škol a učitelů, od devíti se zase učí

Praha – Školy a učitelé ukončili protest. Začátek vyučování posunuli na devátou hodinu. Do stávky se podle odborářů zapojilo na dvacet tisíc učitelů a asi 1 600 škol. Kantorům vadí změny v platových tarifech, nově by totiž o jejich mzdách měli rozhodovat jen ředitelé škol. Ministr školství Josef Dobeš protesty odsoudil. V Pardubickém kraji stávkovala asi polovina škol, v Moravskoslezském pak asi 40 procent. V Praze se ke stávce připojilo jen 40 škol, potvrdil šéf školských odborů František Dobšík.

Například na pražském Gymnáziu Budějovická se začalo učit už o půl deváté. „Normálně začínáme o tři čtvrtě na osm, takže učitelé to vzali tak, že si odstávkovali tu první hodinu,“ hlásila ředitelka školy Zdeňka Bednářová. Naproti tomu v Mateřské škole Šumavská v Praze 2 rodiče o stávce skoro vůbec nevěděli a děti přiváděli do školky jako obvykle. Předškoláci potom stáli na chodbě a čekali, až se školka otevře.

Stávka učitelů je tragikomická, ranní zavření škol dopadlo hlavně na rodiče, uvedl ministr školství Josef Dobeš k odborářskému protestu. Stávkovala každá šestá škola.

Jihomoravský kraj patřil k regionům s největší účastí na stávce

V Jihomoravském kraji se do dnešní stávky zapojilo 657 škol, tedy asi 69 procent škol v regionu. Řekl to předseda Krajské rady odborového svazu školství Leopold Králík. Proti plánovaným změnám protestovalo 6 735 učitelů, což představuje 66 procent všech pedagogických pracovníků v regionu. Jih Moravy tak patří k regionům s největší účastí na stávce. V Moravskoslezském kraji pak stávkovalo 250 škol a 5 200 učitelů, tedy asi 40 procent škol a čtvrtina jejich zaměstnanců. Naproti tomu Praha hlásila jen asi 40 škol. Další tisícovka škol prý stávku podpořila symbolicky vyvěšením prohlášení. Ministr Dobeš důvod k nespokojenosti nevidí. Letos učitelům přidal přes dvě miliardy.

  • Stávka ve školách autor: Pavlíček Luboš, zdroj: ČTK
  • Prázdné školní lavice autor: Pavlíček Luboš, zdroj: ČTK

„Podruhé za dva roky dostávají do tarifů učitelé přidáno a podruhé si odboráři dělají čárku, stávkují,“ prohlásil o stávce ministr Dobeš. Šéf školských odborů František Dobšík mu ale oponuje. Podle něj slibované miliardy nejsou nikde vidět.

Právě dnes má vláda projednávat nařízení, podle nějž by o výši učitelských platů od ledna nerozhodovala délka praxe, ale ředitel školy. To by mohlo ohrozit hlavně starší kantory, kterých je většina. Obávají se, že by jim klesl plat na nástupních dvacet tisíc korun. „Je to hloupost. Já bych si velmi přál, aby jejich platy nedělal úředník na ministerstvu, ale ředitel školy, který tu školu má na starosti,“ řekl prezident Václav Klaus. Učitelé přitom dostanou od ledna přidáno do tarifů čtyři miliardy, plat by jim měl poskočit o 500 až 1 500 korun.

Stávku podpořila třeba ČSSD

Odbory začaly svolávat stávku v pátek. „Pan ministr může být rád, že to jde na vládu už dnes, a ne třeba až za týden, protože to už by stávkovala třeba polovina učitelů,“ myslí si Dobšík. V odborech je sdruženo třicet procent učitelů. Stávku učitelů podpořila třeba ČSSD, komunistická poslankyně Marta Semelová nebo spolek ProAlt.