Den rozsudku v kauze Rath, ten ale k soudu nedorazí

Praha - Bývalý vrcholný politik David Rath si měl po 13:00 vyslechnout u Krajského soudu v Praze svůj rozsudek. K soudu ale nedorazí a chystá tiskovou konferenci v Hostivici. Po více než třech letech od chvíle, kdy byl policií zadržen se sedmi miliony v krabici od vína, sice může padnout rozsudek, ale jen s Rathovým souhlasem. Za údajné ovlivňování veřejných zakázek a korupci mu hrozí až 12 let vězení. Žalobce Petr Jirát navrhl nejméně devět let a propadnutí majetku. Rozhodnutí soudu však bude nepravomocné. V případě odsouzení se totiž Rath bude moci odvolat k vrchnímu soudu. K jednání nepřijde ani podnikatelka Lucia Novanská.

UDÁLOSTI: Rath si vyslechne soudní verdikt (zdroj: ČT24)

Bývalý poslanec a středočeský hejtman David Rath chystá v 16:00 tiskovou konferenci v Hostivici, kde žije a působí jako lékař. Soud sice může vyhlásit verdikt i v jeho nepřítomnosti, ale žalobce Petr Jirát tvrdí, že pokud Rath dnes nebude souhlasit s vyhlášením rozsudku ve své nepřítomnosti, nebude soud moci rozsudek vynést. Jirát řekl, že podobný postup očekával. Již dříve namítal, že hlavní líčení provázejí obstrukce.

Rath minulou středu po třech dnech dokončil svou závěrečnou řeč, v níž svou vinu znovu odmítl a kauzu označil za politický proces. Soudce Robert Pacovský následně stanovil přesné datum vydání rozsudku nad bývalým poslancem a středočeským hejtmanem na čtvrtek 23. července. Stalo se tak po více než třech letech od Rathova zatčení v Rudné u Prahy, zhruba rok a půl trvající vazbě a následném protahování soudního řízení z mnoha důvodů.

Kauza Rath v číslech
Zdroj: ČT24, ČTK
Kauza Rath v číslech
Zdroj: ČT24

Spolu s Rathem si svůj verdikt vyslechne také slovenská podnikatelka Lucia Novanská. Ta podle státního zástupce Petra Jiráta patří spolu s Rathem k hlavním organizátorům korupce ve Středočeském kraji. Jako členka dozorčí rady představenstva akciové společnosti ML Compet (dříve Executive Project Group) totiž podle obžaloby organizovala zmanipulované tendry, za což jí hrozí až deset let vězení. Jirát navrhl pět až šest let a peněžitý trest milion korun.

obrázek
Zdroj: ČT24

Případ Ratha a Novanské vyčlenil soud kvůli průtahům do samostatného jednání. Soud očekává značný zájem veřejnosti a médií. Zamluvil proto největší jednací síň v budově, do které se vejde až 80 lidí. Vynesení rozsudku bude povoleno zaznamenávat na kamery. „Vyhlášení rozsudku bude možné natáčet do chvíle, než předseda senátu vyzve kameramany, aby opustili jednací síň,“ upřesnila mluvčí soudu Zuzana Steinerová.

Soudní řízení protáhl pád z kola i změna obhájců

  • 17. prosince 2014 - Rath neuspěl s ústavní stížností na údajnou podjatost soudce Roberta Pacovského, který řeší jeho případ.
  • 26. dubna 2015 - David Rath utrpěl úraz po pádu z kola.
  • 12. května 2015 - Soud rozhodl, že Rath je po úrazu schopen účastnit se líčení a zároveň uzavřel fázi dokazování.
  • 15. května 2015 - Rath vypověděl plnou moc svým stávajícím obhájcům. Místo nich si vybral advokáta Michala Pacovského, strýce soudce, který případ projednává. Pacovský však nakonec odmítl Ratha zastupovat. Soud následně přidělil obžalovanému advokátku ex offo.
  • 2. července 2015 - Rathova soudem přidělená advokátka Marcela Ondřejová potřetí zažádala u Krajského soudu v Praze o odložení procesu kvůli nedostatku času na prostudování spisu. První žádosti z konce května soudce vyhověl a termín hlavního líčení přesunul na 13. července, další dvě už ale zamítl.
Wordcloud: Rathovo jméno se objevilo ve 300 článcích celostátních deníků ve dnech 1. 1. 2015 - 12. 7. 2015
Zdroj: ČT24

V první části padlo devět rozsudků

Dodnes ve známé kauze padlo již několik rozsudků. Někdejší ředitelce kladenské nemocnice Kateřině Kottové (dříve Pancové) i jejímu manželovi Petru Kottovi, který byl náměstkem pro krajské nemocnice, soud letos 7. dubna nepravomocně uložil 7,5 roku vězení a propadnutí části majetku. Oba měli podle obžaloby organizovat ve Středočeském kraji ovlivňování tendrů financovaných Evropskou unií.

Rath údajně o všem věděl a dostával milionové úplatky. Právě při odchodu z návštěvy domu Pancové a Kotta v jejich domě byl Rath v květnu 2012 zadržen s krabicí od vína. V ní však namísto lahví bylo ukryto sedm milionů korun. Sám Rath prý o tom, co darovaná krabice obsahuje, nevěděl. Následně byl vzat na 1,5 roku do vazby, jejíž prodlužování letos v lednu 2014 Ústavní soud označil za nezákonnou.

David Rath v policejním autě
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Dalšími odsouzenými v kauze Rath jsou Pavel Drážďanský a Tomáš Mladý z firmy Konstruktiva Branko, které soudce Pacovský potrestal 5 lety odnětí svobody. Manažeři zdravotnických firem Puro-Klima a Hospimed Martin Jireš a Jindřich Řehák mají ve vězení strávit 5,5 roku. Tříletý podmíněný trest pak soud uložil Janu Hájkovi ze zdravotnické firmy B. Braun Medical a Václavu Kovandovi ze stavební firmy Pohl.

S tříletou podmínkou od soudu odešla také bývalá ředitelka stavební společnosti FISA (dnes JIPE) ze Slaného Ivana Salačová. Kromě toho má zaplatit peněžní pokutu jeden milion korun. Soud tak vyhověl návrhu státního zástupce Petra Jiráta a uznal ji jako tzv. spolupracující obviněnou. Salačová se totiž jako jediná přiznala, během vyšetřování spolupracovala a její svědectví například potvrdila slova z odposlechů.

obrázek
Zdroj: ČT24