Bém: Ježkův dopis vyzývající k prodeji pozemků jsem nečetl

Praha - Dopis od pana Ježka jsem nečetl, tvrdí primátor Pavel Bém o psaní, ve kterém ho ředitel Národní knihovny před časem vyzval, aby dodržel dva roky starý slib a poskytl knihovně pozemky na Letné, na kterých má nová budova stát. Primátor ale opakuje, že letenské pozemky se prodávat nebudou, dokud o regulérnosti soutěže nerozhodne Antimonopolní úřad. Pokud magistrát změní své dva roky staré usnesení a pozemky na Letné neprodá, bude knihovna žádat úhradu dosavadních nákladů na přípravu stavbu ve výši několika desítek milionů.

„V tuto chvíli nás dělí dvacet šest měsíců od přijetí usnesení pražského zastupitelstva, podle kterého měla být podepsána smlouva o budoucí kupní smlouvě. Dodnes se to nestalo,“ připomíná slib magistrátu Ježek. Na podatelnu úřadu jeho dopis dorazil 7. května, Bém ale tvrdí, že ho nečetl.

Po rozhodnutí Antimonopolního úřadu musí podle něho ještě následovat rozhodnutí ministerstva kultury buď o zrušení, nebo pokračování soutěže a vyčlenění zhruba šesti miliard korun na samotnou stavbu. „Teprve pak se můžeme bavit o nějakých pozemcích,“ uzavřel primátor.

Odpověď Antimonopolního úřadu ale může trvat několik měsíců, protože jeho šéf Pecina odborného posudky odeslal do Bruselu. Náměstek ministerstva kultury František Mikeš zas vedení národní kultury vzkazuje, ať veškeré pochybnosti okolo soutěže vysvětlí a vyřeší samo. „Soutěž vykazuje takové právní chyby, že jejich náprava bude obtížná, ne-li nemožná,“ domnívá se. Knihovna přitom novou budovu potřebuje co nejdřív ročně ji přibudou statisíce svazků, které už není kam dávat.