Vláda ocenila publicistické práce zaměřené na handicapované

Praha - Vládní výbor pro zdravotně postižené včera večer ocenil publicistické práce zaměřené na problematiku handicapovaných. V letošním osmnáctém ročníku soutěže se utkalo přes osmdesát projektů, ceny dostaly i dva pořady České televize.

Před deseti lety založil občanské sdružení Proutek, s přáteli opravil starý statek a dnes v něm poskytuje chráněné bydlení a chráněné dílny pro lidi s mentálním postiženým. Příběh Jana Kostečky vynesl Radku Musílkovi a tvůrčímu týmu pořadu České televize Klíč první cenu v televizní kategorii.

„Příběh Jana Kostečky je výjimečný především tím, že on se narodil bez nohou, takže má tělesné postižení, ale rozhodl se, že to mu nezabrání v tom, aby pomáhal druhým,“ tvrdí vítěz televizní kategorie Radek Musílek.

Na slavnostním večeru se rozdalo celkem devět cen ve třech kategoriích. Prvenství v psané publicistice získal Jiří Macek z Pražského deníku za článek o zrakovém postižení, a jedničkou rozhlasové tvorby bylo zpracování Evropských dnů handicapu v Ostravě od Antonína Žolnerčíka z Radia Proglas.

Vláda ocenila handicapované (zdroj: ČT24)

„Informovanost veřejnosti i odbourávání části předsudků je znakem otevřené společnosti a něco co má nesmírně pozitivní roli,“ prohlásil premiér Nečas. „Je velmi důležité pro tu porotu, aby dokázala vybrat témata, která přináší nový pohled na tu tematiku,“ přiblížila zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková.

Česká televize ve své kategorii uspěla hned dvakrát, bronzovou příčku obsadil zdravotnický magazín TEP24 a to za díl o mozkové mrtvici.

Vydáno pod