Průzkum v EU: Největší obavy z imigrantů ze třetích zemí panují v Česku

Češi mají z celé Evropské unie největší obavy z imigrantů. Ukázal to aktuální průzkum Eurobarometru. Uprchlíky ze zemí mimo EU negativně vnímá 81 procent dotázaných Čechů, na opačném konci skončilo Švédsko, kde budí uprchlíci ze třetích zemí negativní emoce pouze u necelé třetiny dotázaných. Ze stejného výzkumu ale zároveň vyplynulo, že otázka přistěhovalců nepatří mezi nejpalčivější problémy Česka: imigrační otázka skončila až na šestém místě za nezaměstnaností, státním dluhem nebo třeba důchody.

Podle obyvatel Evropské unie je otázka přistěhovalectví největší výzvou, které musí osmadvacítka v současnosti čelit. Na dotaz, z čeho mají největší obavy, zmínilo imigraci 38 procent respondentů, což je o 14 procent více, než tomu bylo u předchozího průzkumu loni v listopadu. Na druhém místě dotázaní uváděli ekonomickou situaci a nezaměstnanost.

Eurobarometr speciálně zjišťoval i postoje k imigrantům ze třetích zemí: ti vyvolávají u 56 procent obyvatel EU negativní emoce. Největší podíl byl v Česku (81 procent), Lotyšsku a Řecku (obě 78 procent), naopak ve Švédsku jako jediné zemi EU převládají pozitivní emoce (66 procent). Česko pak vyniká ještě v jedné otázce: je tu vůbec nejmenší podpora pro společnou migrační politiku v rámci celé EU: tu u nás podporuje jen 52 procent lidí, naopak největší podporu má společná politika v Nizozemsku (85 procent), Německu a na Maltě (obě 84 procent).

Průzkum se uskutečnil od 16. do 27. května ve 34 zemích a oblastech - 28 členských státech EU, v pěti kandidátských zemích (Makedonii, Turecku, Černé Hoře, Srbsku a Albánii) a v komunitě kyperských Turků. Osloveno bylo téměř 32 tisíc lidí.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP/Adriana Sapone

Jako největší problém Evropané vnímají nezaměstnanost

Když ale Eurobarometr zjišťoval v jednotlivých zemích, jaké problémy nejvíce trápí tamní obyvatele, tak problém uprchlíků skončil na prvním místě pouze na Maltě, ve Velké Británii, Německu a Dánsku. Vůbec nejčastěji obyvatelé EU zmiňovali nezaměstnanost.

Průzkum Eurobarometru
Zdroj: ČT24

Ani Čechy problém běženců příliš netrápí: otázka imigrace skončila až na šestém místě za ekonomickými problémy. Zatímco nezaměstnanost se objevila v odpovědích u 29 procent Čechů, tak imigraci zmínilo 18 priocent z nich. I tak jde ale o nejvyšší podíl ze všech středoevropských zemí: kupodivu ani v Maďarsku nepatří otázka uprchlíků mezi nejpalčivější problémy (13 procent), země přitom nezvládá příliv běženců z Balkánu, kteří se snaží dostat do Evropské unie.

Události, komentáře: Strach z uprchlíků? (zdroj: ČT24)