Během oprav dálnice D1 budou ponechány čtyři jízdní pruhy

Praha – Během plánované opravy naší nejstarší dálnice D1 budou řidiči jezdit ve čtyřech pruzích. Dnes o tom definitivně rozhodlo ministerstvo dopravy a Ředitelství silnic a dálnic. Pokud by se totiž při opravě dálnice nerozšířila, hrozily by podle analýzy dopravní policie až 13km kolony a cesta z Prahy do Brna by se i v běžném provozu protáhla až na šest hodin.

Dělníci nejdřív musí dálnici v jednom směru rozšířit o 45 centimetrů, tím pádem se tam potom vejdou čtyři pruhy – dva v každém směru. Pruhy ale budou zúžené, z bezpečnostních důvodů proto bude v těchto úsecích snížená rychlost ze 130 na 80 kilometrů za hodinu. 

Právě toto snížení rychlosti by také mohlo způsobit kolony, dopravní policie chce ale zabránit kamionům, aby tyto úseky objížděly po silnicích nižších tříd. Z dálnice proto budou moci sjet jen osobní automobily. „Bude jasně zakázáno sjíždět kamionům z dálnice. S tím, že to bude označeno i příslušným dopravním značením,“ uvedl ředitel dopravní policie Leoš Tržil. 

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

Řidiči kamionů si příliš nepomohou, ani pokud zvolí severní trasu po dálnici D11 a na dálnici D1 se napojí až u Olomouce. Mezi Hradcem Králové a Mohelnicí totiž zatím chybí rychlostní silnice, proto i tam hrozí kolony. „A kolem dálnice žádné objízdné trasy vhodné nejsou, takže to pro dopravce bude znamenat devět let útrap,“ postěžoval si generální tajemník sdružení ČESMAD Bohemia Martin Špryňar. 

Pokud správce silnic získá všechna potřebná povolení, mohly by se první úseky začít opravovat ve druhé polovině příštího roku. Systematická oprava nejstarší české dálnice pak bude trvat v závislosti na přísunu peněz pět až devět let.