Havlín měl účelově zprostit obžaloby Karla Březinu, ukazuje odposlech

Politik Karel Březina (ČSSD) byl možná před čtyřmi lety účelově zproštěn obžaloby. Bývalý soudce Ondřej Havlín se s ním měl na výsledku řízení dohodnout předem výměnou za příslib postu v diplomacii. Týdeníku Respekt to řekl soudce Petr Sedlařík, který Havlína v jiné kauze poslal na šest a půl roku do vězení. Domluva mezi Březinou a Havlínem prý vyplývá z odposlechů. Březina se proti tvrzení ohradil, považuje je za spekulaci.

"Soudce Havlín měl tehdy s obžalovaným Březinou dopředu hovořit o výsledku trestního řízení, který měl být pro Březinu pozitivní. Stejně tak bylo zaznamenáno, že soudce Havlín vynesl zprošťující rozsudek nad Březinou účelově," uvedl Sedlařík.

"Pan soudce potvrdil informace, které jsem se snažila ověřit. Získali jsme je jinou cestou," vysvětluje redaktorka Respektu Jana Klímová, která je autorkou článku. "Když byl pan Havlín vyšetřován kvůli jiným manipulacím při soudních řízeních, tak policie shodou okolností nahrála i jeho hovor, kdy někomu vyprávěl, jak to bylo, když soudil pana Březinu koncem roku 2011," dodává.

Karlovi Březinovi hrozily v případu působení v dozorčích radách firem až dva roky vězení. Bývalý soudce Ondřej Havlín jej však obžaloby během několik stání zprostil. "Obžalovaný se v plném rozsahu zprošťuje obžaloby z trestného činu zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. Nebyla naplněna podstata trestného činu," rozhodl tehdy Havlín. Podle něj Březina nejednal s jasným úmyslem. "Ani nepřímý úmysl mu nebyl prokázán," dodal.

Havlín měl Karla Březinu zprostit obžaloby výměnou za post na ambasádě (zdroj: ČT24)

Výměnou za zproštění viny Březina Havlínovi údajně nabízel peníze nebo místo na ambasádě. Havlín má s diplomacií zkušenosti z doby, kdy pracoval jako velvyslanec v Bulharsku. Postorový odposlech Havlína zachytil, jak v rozhovoru se svým známým o Březinově kauze hovoří. Policie ale nakonec od vyšetřování upustila a zjištění jen založila do spisu. "Neměli jsme důkazy, které by umožnily učinit závěr o spáchání trestného činu," vysvětlila vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která byla žalobkyní v celé Havlínově korupční kauze.

Březina považuje tvrzení za spekulaci

Velmi důrazně se ohrazuji proti tvrzením a spekulacím uvedeným v článku časopisu Respekt,“ kontroval Březina. „Zásadně odmítám tvrzení, že jsem jakýmkoli způsobem ovlivnil rozhodnutí obvodního soudu, což má vycházet z odposlechů jiných osob. Nikdy jsem nikomu nenabídl peníze, ani jakýkoli post ani jinou věc,“ doplnil. Připomněl, že proti zprošťujícímu rozsudku se odvolal státní zástupce a městský soud odvolání zamítl. „O mém zproštění tak soud rozhodl pravomocně.
Karel Březina
Politik ČSSD

Soudce Petr Sedlařík, který týdeník Respekt o celé věci informoval, poslal Havlína minulý týden na šest a půl roku do vězení. Podle obžaloby bývalý soudce ovlivňoval případy ve prospěch pachatelům, většinou opilých řidičů. Spolu s ním si odsuzující verdikt vyslechlo i dalších šest obžalovaných.

Redaktorka Respektu Klímová k odposlechu soudce Havlína (zdroj: ČT24)