Riziko příušnic stoupá

Praha - České děti ztrácejí navzdory očkování odolnost proti viru příušnic. Hlavní hygienik proto chce v příštím roce udělat takzvané imunologické přehledy. Na stovkách dětí a náctiletých hodlá přeměřit, jestli riziko příušnic, ale třeba i černého kašle nebo spalniček, není příliš vysoké. Pokud by se takový scénář potvrdil, dostanou děti posilovací očkovací dávku.

Jedenáctiletý Martin z Pardubic byl proti příušnicím, stejně jako všechny děti narozené po roce 1987, očkovaný. Přesto se u něj nemoc rozvinula. Večer měl zvýšenou teplotu, byl unavený a ráno už nemohl kvůli otoku tváří a krku pořádně otočit hlavou. 

Letos na Ústecku hygienici bojovali s epidemií této nemoci mimořádným přeočkováním u dětí a náctiletých. „Musíme se podívat na to, jestli protilátková odezva, která děti chrání, trvá, nebo budeme muset dát nějakou posilovací látku,“ říká hlavní hygienik Michael Vít. 

Reportáž Markéty Šenkýřové a Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

Příušnice se však nevyhýbají ani starším ročníkům. Rizikové jsou zejména pro muže, u kterých mohou způsobit zánět mozkových blan, varlat nebo slinivky. „Obecně platí, že čím vyšší věk je, tak tím častější jsou komplikace,“ uvádí primář infekčního oddělení z Pardubické krajské nemocnice František Šimůnek.

Lékaři proto dostanou za úkol měřit odolnost dětí a náctiletých v takzvaných imunologických přehledech. „Jedná se nám hlavně o hladinu protilátek u příušnic, černého kašle a žloutenky typu B,“ vysvětluje dětská lékařka Hana Cabrnochová. Případně se rozšíří také na spalničky, které čím dál více trápí Evropu. Ve Francii hasí epidemii, zvýšený výskyt spalniček zaznamenali i v Bulharsku a v Německu. 

Zvýšený výskyt spalniček
Zdroj: ČT24

Hana Roháčová, primářka Infekční kliniky FN Na Bulovce

„Ne všechny státy očkují tak jako my. Máme tady spoustu imigrantů nebo cizinců, kteří přijíždějí neočkovaní. A samozřejmě to může být jeden ze zdrojů infekce.“ 

Naposledy nařídilo ministerstvo imunologické přehledy před jedenácti lety. Tyto testy pak v příštím roce přijdou asi na 10 milionů korun. Pokud by se navíc některá z testovaných nemocí ukázala jako příliš velké riziko, čeká v roce 2013 jeden ročník čítající asi 100 tisíc dětí další kolo povinného očkování.