Rakovinu děložního čípku může zastavit i šetrná operace

Ostrava - Každý den přijde v České republice o život nejméně jedna žena kvůli rakovině děložního čípku. Včasná léčba přitom může obnášet jen operaci. Gynekologové v Ostravě teď nádor do dvou centimetrů řeší novou metodou podle italského vzoru. Operace laparoskopickou cestou trvá asi čtyři hodiny a pro pacientku je mnohem šetrnější. Více se dozvíte v magazínu Tep 24 v sobotu v 10:32 a v neděli ve 22:05 na ČT24.

„V celé republice ročně onemocní tímto nádorem asi 1100 žen, zhruba u poloviny z nich už bohužel je nádor pokročilý, není možné ho odoperovat,“ řekl ČT gynekolog Jaroslav Klát. Pravidelné prohlídky, při kterých lze zachytit předrakovinný stav nebo malý nádor, ale až polovina žen opomíjí.

Pokud se přitom nádor odhalí včas, žena podstoupí jen operaci. V ostravské nemocnici navíc nyní používají novou šetrnou metodu. Operace laparoskopickou cestou trvá asi čtyři hodiny, což je o něco málo více než tradiční chirurgický postup. Pro pacientku je to ale mnohem šetrnější a výhodnější. „Když nebudou jiné známky šíření nádoru, tak tou operací je to vyřešeno a žena nemusí být ani ozařovaná a má obrovskou šanci, že bude trvale vyléčena,“ tvrdí Klát.

Velkou šancí, jak rakovinu děložního čípku zvrátit, je podle lékařů i očkování. Od příštího roku bude pro dívky od 13 do 14 let zdarma. „Vakcinace proti HPV viru je naprosto průlomová záležitost, je to první typ zhoubného nádoru, proti kterému jsme schopni očkovat,“ uvedl gynekolog Michal Mihula. Očkování je určeno i ostatním ženám a dokonce i mužům. Zčásti teď na něj přispívají pojišťovny i některá města.