Osmdesát procent ředitelů škol v republice čeká konkurz

Brno - Ředitelé a ředitelky škol po celé republice se bouří. Podle novely školského zákona by většina z nich měla ke konci školního roku na svém postu skončit, jsou totiž ve funkci déle než šest let. Jen v Jihomoravském kraji přijde takto o své ředitele 150 středních škol. Pro krajské úředníky to znamená uspořádat v šibeničním termínu 150 výběrových řízení.

Jeden extrém, podle kterého bylo pro zřizovatele dosud téměř nemožné ředitele odvolat, podle odborníků střídá extrém druhý, kdy se musí zbavit i těch ředitelů, se kterými jsou spokojeni. Novela školského zákona, která prošla Poslaneckou sněmovnou a postupuje do Senátu, totiž nařizuje, aby všichni ředitelé, kteří jsou ve funkci déle než 6 let, funkci obhájili v transparentním výběrovém řízení.

Tento případ se týká i Jiřího Hermana, který je ředitelem jednoho z nejprestižnějších brněnských gymnázií na třídě Kapitána Jaroše. Gymnázium řídí už 15 let a podle zřizovatele prestiž školy úzce souvisí s jeho vedením. Podle novely školského zákona si ale paradoxně s koncem školního roku má vyklidit stůl. „Obecně s myšlenkou, aby ředitelé své místo ve škole po nějaké době obhajovali, souhlasím, ale domnívám se, že odvolávat ředitele sloužící déle než 6 let takto en bloc není šťastné řešení,“ uvedl Herman.

Kvalifikovaný odhad mluví o tom, že se „vyhazov“ dotkne až 80 % ředitelů a ředitelek škol všech stupňů, tedy mateřských, základních i středních. Přesná celorepubliková čísla však zatím neexistují, česká školní inspekce zná situaci pouze ve školách, které loni navštívila. Například v Jihomoravském kraji by do konce školního roku mělo skončit 150 ředitelů středních škol, což by znamenalo 150 výběrových řízení. Podle zřizovatele je to šibeniční termín. „Bude to velice náročné s ohledem na zablokování samosprávy, na zablokování České školní inspekce, která je přítomná všem konkurzním řízením, i s ohledem na všechny termíny a data, která musíme dodržet,“ popsala logistiku masivní obměny ředitelů vedoucí Odboru školství Jihomoravského kraje Hana Poláková. 

Novela zákona má nejasný výklad

Obavy z masivní obměny, které na školách zavládly, jsou podle ministerstva školství zbytečné a vyvolávají bouři ve sklenici vody. „Jde možná o špatné pochopení tohoto přechodného řízení. Pokud obec nebo kraj nevypíše výběrové řízení, budou mít ředitelé prodloužené své funkční období,“ uklidňoval náměstek ministra školství Ladislav Němec. S jeho právním výkladem ale nesouhlasí vedoucí jihomoravského školského odboru Hana Poláková, sama vystudovaná právnička. „Mělo to být v zákoně napsané. Kdyby to tam napsali, tak se tím řídíme. Pokud to tam napsáno není a holá věta zní, že končí výkon ředitele, tak mi zákon neříká, že si můžu vybrat, jestli ředitel ve funkci skončí, nebo neskončí,“ uvedla Poláková. 

O výklad se přou také právníci. Řada z nich tento zákon označuje za legislativní paskvil. I zřizovatelé, kteří po možnosti ředitele odvolat prahli, současnou formulaci kritizují. Dobrá myšlenka podle nich zaniká ve špatné formulaci, která je žene z extrému do extrému. O budoucnosti novely má Senát rozhodovat 7. prosince, podle asociace ředitelů by její schválení způsobilo velké problémy.