Besserův podílník byl odsouzen za korupci

Praha - Společník ministra kultury Jiřího Bessera ve firmě Comoros Group Pavel Hrách byl před měsícem odsouzen za korupci. Podle serveru Aktuálně.cz uplácel vlivnou manažerku státní konsolidační agentury Radku Kafkovou. Besser navíc svou účast ve společnosti vlastnící nemovitost na Floridě neuvedl v majetkovém přiznání, které sepisují členové vlády a poslanci sněmovny. Premiér Petr Nečas i šéf Starostů a nezávislých Petr Gazdík chtějí s Besserem hovořit. Gazdík je Besserovým postupem zklamán. Podle něho jde o zjevné porušení zákona.

„Pro mě osobně je ale ještě větším problémem to, že ministr vlády figuruje ve firmě, kterou vlastní člověk odsouzený za korupci. To mě hrozně zklamal,“ dodal Gazdík. 

Ministr kultury přiznal, že o Hrachově korupčním skandálu věděl. Dal ale najevo, že mu to dosud vůbec nevadilo. „Rozhodně respektuji rozhodnutí soudu, ale nevidím důvod, proč se zříkat člověka, kterého znám 50 let. Nepatřím k lidem, kteří se v těžké chvíli otočí k přátelům zády,“ sdělil ČTK Besser. Dodal, že v době pořizování bytu navíc Hrách nebyl pravomocně odsouzen, a pevně věří, že „v této zemi se stále ctí presumpce neviny“.

Ministr se dále ohradil proti formulaci, že s Hrachem podniká. „Tato společnost (Comoros Group) nebyla založena za účelem podnikání a tvorby zisku a také nikdy aktivně nepodnikala. Pokud někdo tvrdí, že podnikám, tak hrubě zkresluje skutečnost,“ sdělil. Odmítá, že by odsouzení Hracha mělo cokoliv společného s pořízením bytu na Floridě.

Besser nepřiznal nemovitosti na Floridě

Na ministrův podíl ve společnosti Comoros Group ve čtvrtek upozornil internetový deník Insider. Besserovi podílníci jsou podle listu ministrovi přátelé, s nimiž se údajně zná od dětských let. Za to, že opomněl svůj podíl v podniku zveřejnit v daňovém přiznání, je ministr podle svých čtvrtečních slov „připraven nést odpovídající zákonné následky“. Ministr se nikde nezmínil ani o nemovitosti na Floridě za zhruba 230 000 dolarů, tedy zhruba 4,3 milionu korun.

Společnost Comoros Group, LLC podle Bessera nikdy nevyvíjela žádnou podnikatelskou činnost a nevytvářela žádný zisk. K účasti ve firmě ho prý v roce 2009, tedy v době, kdy byl rozhodnutý odejít z veřejné sféry, oslovil dlouholetý přítel s žádostí o pomoc. Za své pochybení se Besser veřejně omluvil a oznámení o majetku prý doplní.

Opoziční ČSSD považuje aféru za další důvod pro zpřísnění zákona o střetu zájmů. „Jestli ministr zjevně zatajil své majetkové poměry, měl by odejít,“ uvedl šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová k tomu řekla, že nejnovější situaci kolem Bessera vnímá jako nešťastnou. Připomněla také některá ministrova sporná rozhodnutí v úřadu, například slučování Státní opery s Národním divadlem nebo rozhodnutí ohledně demolice domu na rohu Opletalovy ulice a Václavského náměstí v Praze. 

Pavel Hrách a podnikatel Josef Lopata dali podle soudního rozhodnutí před několika lety tři miliony korun pracovníkovi ČKA, který pak 400.000 předal vlivné manažerce agentury Radce Kafkové. Manažerka jim za to poskytovala neveřejné a interní informace o třímiliardovém dluhu společnosti Cetus. Soud na počátku listopadu potrestal Kafkovou ročním vězením, Hrách s Lopatou dostali každý dvouletý podmíněný trest s pětiletým odkladem a peněžité tresty 600.000 korun. Rozsudek je pravomocný.