Školské odbory chtějí protestovat, i když mají učitelé dostat přidáno

Praha – Školské odbory budou 7. prosince protestovat - výuka na školách by měla začít až v 9:00. Odborářům vadí, že už se učitelům automaticky nebude navyšovat plat spolu s odpracovanými lety. Nově by o zařazení učitele do určité platové tabulky rozhodovali ředitelé. Věkový automat už přitom mají jen učitelé, u všech ostatních skupin zaměstnanců ve veřejném sektoru byl zrušen. Na tarifní platy učitelů mají jít příští rok čtyři miliardy navíc, podle ministerstva by se tak kantorům měl navýšit plat o 500 až 1 500 korun.

Ministr školství Josef Dobeš (VV) ve Studiu ČT24 označil postup odborů za absurdní. Protestují prý přesto, že učitelům dva roky po sobě přidává a počítá s tím i pro příští rok. Protest má proběhnout 7. prosince, právě tento den má totiž o změnách v platových tabulkách jednat vláda. Školy prý budou mít na dveřích označení „výstražná stávka“. Zatím ale není jasné, kolik škol se do ohlášeného protestu zapojí. Odbory dnes poslaly do škol dopis ředitelům a výzvu, v níž popsaly své důvody ke stávce. O dalším postupu svaz rozhodne podle jednání vlády. Pokud by vláda nařízení o změnách v odměňování přijala, tak odbory nevylučují větší protesty. 

„Mateřské, základní, střední školy s tím nesouhlasí, chtějí razantně reagovat,“ uvedl Dobšík. Učitelé s diplomem budou od ledna zařazeni ve stejné platové tabulce jako nekvalifikovaní. Zatímco dříve se učitelům podle délky praxe automaticky navyšoval plat, teď má o zařazení do příslušné stupnice, a tím pádem i o navýšení platu, rozhodovat ředitel školy. 

Tímto opatřením se mohou cítit ohroženi hlavně starší učitelé, kterých je většina. Podle statistik je více než polovina učitelek ve věku 46 let a starších. Z učitelů-mužů je jich dokonce 27 procent starších 56 let. Podle Dobšíka chystané vládní nařízení o mzdách bere učitelům jistotu, že za odpracovanou dobu a „odsloužená léta“ dostanou určitý plat. Navíc není jisté, že slibované čtyři miliardy na zvýšení příjmů skutečně budou. V navrhovaných materiálech prý nejsou.

O plánovaných změnách už se odboráři pokoušeli vyjednávat s ministrem školství, práce a sociálních věcí i s premiérem. Ministr školství Josef Dobeš (VV) už dříve na výtky odborů reagoval s tím, že by se měly místo protestů raději zaměřit na skutečnou pomoc učitelům.