Šéf pražského dopravního podniku Dvořák skončil

Praha - Ředitel pražského dopravního podniku Martin Dvořák končí ve své funkci. Primátorovi Bohuslavu Svobodovi nabídl svou rezignaci, kterou primátor následně přijal s tím, že dopravní podnik bude potřebovat novou koncepci a Dvořák se již po pěti letech na postu ředitele cítil unaven. O konci Dvořáka se v posledních dnech spekulovalo v souvislosti se vznikem nové pražské koalice.

Dvořákovi mimo jiné vadilo zpochybňování jeho pozice. „Součástí mého rozhodnutí je i to, že několik posledních týdnů se stále o něčem spekuluje, znevěrohodňuje se moje role manažera, šíří se fámy, kdo může za dlouhodobé dluhy dopravního podniku atd. V okamžiku, kdy mám řídit firmu s ročním obratem 15 miliard a která má 11 tisíc zaměstnanců, tak musím mít silnou podporu a silnou pozici,“ uvedl na dnešním brífinku Dvořák. Zároveň dodal, že na jeho odchod ale prý nikdo z politiků netlačil.

Martin Dvořák: „Permanentní spekulace, Dvořák ano, ne, má zůstat, nezůstat, takto se nedá fungovat. Myslím, že po pěti letech mohu říct, že máme mimořádně dobré výsledky v provozní oblasti a to, co jsme s vedením města dohodli, bylo splněno. Odstupuji primárně proto, abych neohrožoval dopravní podnik nejrůznějšími spekulacemi.“

Dvořákovu rezignaci prý Svoboda přijal i přesto, že si je vědom, že hospodářské výsledky jsou v současné době nejlepší za několik posledních let. „Beru to jako velmi dobré stanovisko a kvituji to s povděkem,“ dodal Svoboda k Dvořákově rezignaci. Dvořák mu prý svou nabídku zdůvodnil mimo jiné tím, že se již po pěti letech ve vedoucí funkci cítí unaven. Primátor dodal, že změna ve vedení byla potřeba i kvůli tomu, že dopravní podnik (DPP) bude potřebovat „nové koncepční řešení“. Kdo se stane novým ředitelem, je podle Svobody předčasná otázka.

O pravděpodobném konci Dvořáka se začalo mluvit poté, co se v Praze změnila koalice a na radnici nově vládne s občanskými demokraty TOP 09 namísto ČSSD. Někteří zástupci TOP 09 avizovali, že budou chtít ve vedení DPP změny. V úterý již pražští radní vyměnili několik členů dozorčí rady pražského dopravního podniku. Z orgánu odvolali tři starosty z ODS Milana Richtra, Dalibora Mlejnského a Marka Ječménka a dále bývalého náměstka primátora Antonína Weinerta (ČSSD).

DPP je největší městskou firmou, ročně dostává z rozpočtu hlavního města více než deset miliard korun. Podle rozpočtu, který letos schválili radní, dostane v příštím roce na provoz o 617 milionů korun méně.