TOP 09 se spřáhla s ČSSD kvůli přímé volbě prezidenta

Praha - O přímé volbě prezidenta republiky už se mluvilo jako o mrtvém projektu, vše ale může být přeci jen jinak. Kvůli přímé volbě totiž vzniká zvláštní spojenectví mezi poslanci vládní TOP 09 a opoziční ČSSD. Ti by se zítra na jednání ústavně-právního výboru sněmovny mohli dohodnout na podmínkách, a to navzdory ODS.

Přímá volba hlavy státu ztroskotala vždy na tématu pravomocí prezidenta. Teď se ale rýsuje aliance, která by mohla najít společnou řeč. „Vnímal jsem, že ze strany TOP 09 a VV je poměrně možná shoda a dohoda ke kompromisu se sociální demokracií,“ konstatoval Jeroným Tejc, člen ústavně-právního výboru sněmovny. Pro TOP 09 a Starosty je přijatelná řada návrhů, které sociální demokracie představila. 

Omezí se pravomoci prezidenta ČR?

Mezi návrhy je třeba omezení prezidentovy imunity nebo práva udělit milosti. Fakt, že poslanci TOP 09 by mohli zvednout na ústavně-právním výboru ruku pro seškrtání prezidentských pravomocí, dráždí vládní kolegy z ODS. „Držíme konzistentně své stanovisko. Topka dává najevo, že jí je úplně jedno, jak to v ústavě bude vypadat,“ poznamenal Marek Benda, místopředseda ústavně-právního výboru sněmovny. 

Občanští demokraté měli ovšem s koaliční disciplínou také problémy - třeba při schvalování zdanění hazardu, kdy se spojili se sociálními demokraty a komunisty. „TOP 09 má samozřejmě mnoho důvodů, proč dát dominantní vládní straně najevo, že se k ní nechovala zrovna nejlépe,“ řekl komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk.

Přímá volba prezidenta
Zdroj: ČT24

Poslanci TOP 09 ale odmítají, že by z jejich strany šlo o truc. A dokládají to třeba zápisy z jednání parlamentní skupiny, kde se o pravomocích prezidenta mluvilo. „Na těchto jednáních jsme v několika bodech podpořili sociální demokracii již tehdy, a to se o žádných daňových zákonech ještě vůbec nehlasovalo,“ prohlásil Stanislav Polčák z TOP 09.

Ta je zatím jedinou stranou, která má kandidáta na hlavu státu. Karel Schwarzenberg má podle komentátorů šanci se dostat na Hrad jak díky nepřímé volbě, tak s pomocí hlasů lidí.

Reportáž Olgy Málkové a Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)