Kauza Kotrouš: Policejní šéf se nechal korumpovat

Praha - Závažné podezření z korupce na nejvyšších místech policie se potvrdilo. Šéf pražských strážníků Vladimír Kotrouš, který byl zadržen v pátek ve služebním autě, měl u sebe úplatek. Ten se týká několikamilionové zakázky pro městskou policii, uvedl mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS), který má městskou policii na starosti, převedl Kotrouše na jinou pozici. Vedení Prahy zvažuje proti Kotroušovi i další právní kroky.

Detektivové ÚOOZ na případu pracovali několik měsíců. „Podezřelý byl zadržen ve služebním vozidle poblíž pražské Jižní spojky Útvarem rychlého nasazení poté, co detektivové ÚOOZ zadokumentovali předávku peněz, které podezřelý převzal jako “všimné„ za přidělení několikamilionového kontraktu na poskytování služeb městské policii,“ napsal Hanták. V té době měl podle něj Kotrouš celou částku, vyplacenou v českých korunách, u sebe. V jaké výši, nechce Hanták sdělovat z taktických důvodů. „Ze stejného důvodu nebudeme ani konkretizovat služby, kterých se měl úplatek týkat,“ uvedl. Mluvčí nemůže říci ani to, o jakou zakázku šlo či jaká byla výše úplatku. Kotroušovi však podle něj hrozí v případě odsouzení pět až 12 let vězení.

Podle informací České televize se ale uvnitř městské policie nejčastěji mluví o odtazích. Většinu z nich totiž pro město zajišťovala soukromá společnost Besico Services. Policie Kotrouše navíc zadržela blízko sídla odtahové firmy.

Pavel Hanták pro ČT24: „Informace o případu s krycím názvem ZLOM získali před několika měsíci, a to od konkrétní osoby, která se obrátila na náš útvar. Celé vyšetřování probíhalo v co nejpřísnějším utajení, abychom celou věc nezmařili.“

Detektivové ocenili statečnost člověka, který je na případ upozornil. „Jsme si vědomi toho, že bez osobní statečnosti oznamovatele by se tento případ mohl zadokumentovat jen velmi obtížně,“ poznamenal Hanták. O jeho totožnosti nechce říci nic bližšího. „Vzhledem k tomu, že tato osoba se obrátila na ÚOOZ proto, že v tento útvar měla důvěru, rozhodl v souladu se svými pravomocemi ředitel útvaru o tom, že případ bude i nadále zpracovávat ÚOOZ,“ uvedl mluvčí.

Kotrouš jde zatím na jinou pozici

„Nejde o selhání systému, ale jednotlivce,“ komentoval případ primátor Svoboda, který se ráno sešel s náměstkem městské policie Ludvíkem Klemou. Při jednání se dohodli, že Kotrouše přeřadí na jinou práci. „To je vlastně postavení mimo službu, protože není ve služebním, ale pracovním poměru,“ řekla mluvčí magistrátu Tereza Krásenská.

Bohuslav Svoboda: „Nařídil jsem, aby tok peněz z městské policie k dodavatelům byl zastaven a poslal jsem na městskou policii náš kontrolní odbor, aby mi připravil podklady, zda je potřeba v nějaké oblasti udělat významnější kontrolní šetření.“

Vedení města také pošle na městskou policii své kontrolory, kteří prověří vybrané zakázky. Svoboda zároveň Klemu pověřil řízením městské policie. Klema dosud v době nepřítomnosti Kotrouše strážníkům velel.

Kotrouše policie zadržela v pátek odpoledne, podle některých médií i s úplatkem v řádu statisíců korun. Policisté jej o víkendu obvinili z korupčního jednání, které se týkalo poskytování služeb městské policii. Soud na něj posléze uvalil vazbu, aby nemohl ovlivňovat svědky a mařit vyšetřování. Městské policii Kotrouš velel od roku 2002, pracuje u ní však ještě o deset let déle. Absolvoval policejní akademii, deset let byl ředitelem obvodu Praha 6, pak krátce náměstkem ředitele strážníků.