V Česku se rapidně zhoršilo životní prostředí

Praha – Kvalita ovzduší se v Česku zhoršuje. Data za letošní rok podle všeho potvrdí trend posledních let. Počet lidí, kteří vdechovali nebezpečný prach, loni stoupl více než dvojnásobně. Škodliviny v ovzduší způsobují vážná onemocnění a zabíjejí, v Česku mají na svědomí tisíce životů ročně. Pomoct mají miliardy na ekologičtější továrny i miliony na lepší kotle v domácnostech.

Tuhá zima a špatné počasí – i to jsou příčiny, které spolu s průmyslem a dopravou pomohly vykreslit smutný graf. V roce 2009 dýchalo prach, přinejmenším občas, zhruba 18 procent Čechů. Loni to byla téměř polovina obyvatelstva. Letošní čísla, zvlášť pod listopadovým dojmem, zřejmě nebudou o moc lepší. 

Co s tím? Továrny je potřeba přimět k používání šetrnějších technologií. A úřady tlačí málo, soudí kancelář ombudsmana. „Právní předpisy zatím nebyly využity tak, jak by mohly být,“ tvrdí Jitka Seitlová, zástupkyně ombudsmana. Dalším receptem je omezit dopravu ve městech. Jenže než budou všude obchvaty, města jen stěží auta v centrech zakážou. Kvalita aut se sice zlepšuje, ovšem po silnicích jich jezdí čím dál víc. A to, že auto nekouří, ještě neznamená, že neškodí. Právě ty nejmenší částečky, a nejen z výfuků, jsou ty nejnebezpečnější. Posledním krokem ke zlepšení je přestat házet do kamen to, co tam nepatří. Na Ostravsku budou moct lidé nejpozději na přelomu roku žádat o dotace na nové kotle až do výše 60 000 korun. 

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Smog ohrožuje i nenarozené děti

Pokud se nic nezmění, počasí může udusit lidi v tom, co sami vyprodukují. Přestože se to odhaduje těžko, nebezpečný prach v plicích krátí život tisícům lidí. A tohle jsou jen statistické střední hodnoty – skutečnost bude mnohonásobně vyšší. Problémy ale můžou mít i ti, kteří ještě ani nejsou na světě. „Část látek, které v ovzduší jsou, má zcela jistě genotoxický potenciál, to je známá věc. Vlastně první takovéto informace byly, když se sledovali kominíci na britských ostrovech koncem 18. století,“ řekl Ivan Holoubek z Centra pro výzkum toxických látek v prostředí z Masarykovy univerzity.

Aspoň v těchto dnech se v Česku dýchá lépe a neplatí žádné výstrahy. Tato situace má podle meteorologů v nejbližší době zůstat.