Medvěděv přijede 7. a 8. prosince do Prahy, potvrdil Hrad

Praha – Ruský prezident Dmitrij Medvěděv navštíví 7. a 8. prosince Prahu. Termín cesty dnes oficiálně potvrdil mluvčí prezidenta Václava Klause. Hrad o něm informoval i na webové stránce prezidenta www.klaus.cz.

Medvěděv do Prahy přijíždí na Klausovo pozvání. Podrobný program návštěvy však zatím úřad prezidenta nezveřejnil. Medvěděva v Praze údajně čeká slavnostní státní oběd, otevření výstavy o cennostech Kremlu na Hradě a podpis několika mezistátních dohod, mimo jiné v ekonomické oblasti. Zvažuje se též soukromá večeře, kterou by mohl mít ruský prezident v den příletu. Podle neoficiálních informací připravují týmy z Kremlu nynější návštěvu už delší dobu. 

Medvěděv navštívil Prahu již loni při summitu USA-Rusko, na němž se svým americkým protějškem Barackem Obamou podepsal smlouvu o snížení jaderných arzenálů. Medvěděv i Klaus tehdy zdůraznili, že v česko-ruských vztazích očekávají posílení ekonomické spolupráce, kterou utlumila hospodářská krize.

Temelín na pořadu dne

Stěžejním tématem česko-ruských vztahů na ekonomickém poli je dostavba jaderné elektrárny Temelín. Jedním z možných zájemců o dostavbu je totiž i česko-ruské konsorcium Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport. O tendr dále usilují americký Westinghouse a francouzská Areva. Česko-ruské vztahy v minulosti ochladly poté, co Spojené státy usilovaly o umístění části raketového štítu na českém území. Rusko se obávalo, že bude systém namířen proti němu. Plán na stavbu radaru v Česku a na silo s raketami nakonec padl. Jisté uvolnění ve vzájemných vztazích pak přinesl summit USA-Rusko v Praze a podepsaní odzbrojovací dohody.