Čeští žalobci se v kauze Mostecké uhelné přiklonili k názoru Švýcarů

Praha - Při privatizaci Mostecké uhelné společnosti (MUS) na konci 90. let vznikla státu škoda, řekl pro Právo pražský vrchní státní zástupce Stanislav Mečl. Popsání škody je podmínkou pro to, aby se Česká republika mohla jako poškozená připojit ke švýcarskému trestnímu řízení a ucházet se tak o miliardy korun, které švýcarské orgány zmrazily na účtech obžalovaných bývalých manažerů MUS.

Vrchní státní zastupitelství v Praze vypracovalo ohledně privatizace MUS analýzu a odeslalo ji ministerstvu financí. „Domníváme se, že státu škoda způsobena skutečně byla. Její přesnou výší jsme se nyní nezabývali, nicméně věříme, že na základě našich podkladů bude ministerstvo financí schopné ve spolupráci s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových tyto nároky specifikovat a následně i uplatnit,“ řekl deníku Mečl.

O tom, že se Česko po dlouhých měsících váhání bude chtít ke švýcarskému řízení připojit, rozhodl minulý týden premiér Petr Nečas (ODS). Podle švýcarských žalobců byla Česká republika při prodeji uhelných dolů poškozena o 3,4 miliardy korun.

Švýcaři vybídli Českou republiku k prohlášení o připojení se k řízení jako poškozenou stranu už v průběhu roku 2010. Aby se Česko mohlo o miliardy ucházet, muselo by škodu jednoznačně určit a také popsat, kdo a jak stát o peníze připravil. Právě to je ale problém, policie například vyšetřování už třikrát odložila s tím, že trestný čin se při privatizaci MUS nestal.