Šťastný: Primátor podepsal dohodu s TOP 09 bez mandátu ODS

Praha - Pražský primátor podepsal dohodu s TOP 09, aniž by měl mandát ODS. Žádná demokratická strana na světě přitom podobným způsobem nefunguje. V Událostech, komentářích to řekl šéf pražské ODS Boris Šťastný, podle něhož byl v pražské ODS dlouhodobě přítomný rozkol, který mohl vést k odchodu některých členů i rozštěpení klubu. Svoboda své jednání obhajoval s tím, že měl od regionální rady jednoznačný pokyn. Podle primátora bude po tomto kroku ODS jednotná.

Primátor Bohuslav Svoboda dnes porazil šéfa pražských občanských demokratů Borise Šťastného. „Pražská ODS teď bude jednotná, její funkce bude jiná než doposud. Musím Borisovi Šťastnému za vypovězení smlouvy s ČSSD poděkovat. Bude považována za liberální pravicovou stranu, která drží své zásady,“ poznamenal Svoboda.

Nabídka TOP 09 platila pouze „teď“

Dohodu původně uzavřela pouze část občanských demokratů kolem primátora Bohuslava Svobody. Pod tlakem okolností se k nim připojili i další občanští demokraté. „Nabídka TOP 09 platila pouze teď,“ nechtěli jsme riskovat,„ řekl primátor k tomu, proč neinformoval Šťastného. Primátor se v mnoha chvílích při jednání koalice prý cítil “osamocen. Nyní by se měla situace v ODS urovnat.

Boris Šťastný a Bohuslav Svoboda
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Na zasedání klubu 17 členů z dvaceti navrh podepsalo. „Byl to okamžik, kdy jsem cítil, ze musím převzít zodpovědnost a rozhodnout se rychle. Byl jsem přesvědčen, ze toto je pro Prahu dobré,“ prohlásil Svoboda s tím, že Šťastný podle něj prohlašoval, že stojí za primátorem. „Koalice skřípala, nefungovala. Z toho důvodu jsem ji navrhl ukončit,“ vyjádřil se v Událostech, komentářích Šťastný, podle něhož hrozilo i rozštěpení klubu. „Měl jsem obavu, že odejdou někteří lidé, což by straně škodilo,“ dodal Šťastný.   

Boris Šťastný, ODS: 

„V žádné demokratické straně na světě nefunguje, že někdo jen tak půjde, podepíše smlouvu a automaticky bez jakéhokoliv mandátu všichni hlasují podle smlouvy.“

Šťastný v ČT napadl Svobodu s tím, že primátor podepsal dohodu s TOP 09 bez mandátu ODS. Tomu ale Svoboda zásadně oponoval. „Regionální rada dala jednoznačný pokyn, kterým zavazovala klub zastupitelů, aby rozvázal koaliční smlouvu s ČSSD a navázal koaliční smlouvu s TOP 09,“ bránil se primátor Prahy s tím, že postupoval přesně v duchu tohoto závěru.

Původní kandidát TOP 09 na primátora Prahy v loňských volbách Zdeněk Tůma bude po dnešku jen neplaceným předsedou finančního výboru zastupitelstva. Na tomto místě nahradí předsedu pražské ČSSD Petra Hulinského.