Policie obvinila tři mladé Romy za rasistický útok v Novém Boru

Nový Bor – Policie obvinila tři 15leté Romy za rasistický útok v Novém Boru, při kterém v říjnu údajně napadli mladou dvojici. Za pokus o ublížení na zdraví z rasových pohnutek a výtržnictví jim hrozí až dva roky vězení. Incident se odehrál 28. října večer před kinem, kde obvinění napadli osmnáctiletého mladíka. „Na útoku se podílel i jejich mladší kamarád, který však vzhledem k svému věku nenese za své jednání trestní odpovědnost,“ uvedla mluvčí českolipské policie Ivana Baláková. Tento útok byl jedním z důvodů, proč se do města musely vrátit policejní posily.

Do šarvátky byla vtažena i patnáctiletá kamarádka napadeného. Tu začaly bezdůvodně napadat čtyři dívky, které útočníky doprovázely. I ty jsou mladší 15 let a stíhání uniknou. V jejich případě ale může být uloženo výchovné opatření.   

Oba napadení mladí lidé skončili po incidentu v nemocnici. „Jak vyšetřování prokázalo, skupina teenagerů je před útokem i v jeho průběhu slovně urážela pro jejich barvu pleti a rasu,“ potvrdila Baláková. Obvinění mladíci jsou stíháni na svobodě.

V Novém Boru se situace zhoršila v srpnu, kdy skupinka místních Romů po poměrně banálním incidentu napadla mačetami a obušky hosty v jednom z barů. Výsledkem byli tři zranění. Tři z pěti podezřelých policie dopadla, dva jsou nyní stíháni jako uprchlí. V reakci na útok v Novém Boru uspořádala pochod i Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS).