Bavorský premiér navštívil památníky v Lidicích a Terezíně

Terezín – Bavorský premiér Horst Seehofer dnes zavítal k památníkům obětí nacismu v Lidicích a v Terezíně. Vyhlazení Lidic nacisty označil za strašné násilí, jak napsal do upomínkové knihy. „Zločinci srovnali místo se zemí, aby ho vymazali z mapy. Vzpomínky na zavražděné lidi z Lidic zůstanou navždy v naší mysli,“ vepsal do knihy. Na závěr své exkurze do pohnutých česko-německých dějin se prošel i po starém mostě v Ústí nad Labem, kde Češi po válce masakrovali sudetské Němce. Cesta navazuje na průlomovou návštěvu z loňského prosince, kdy Seehofer přijel jako vůbec první ministerský předseda největší německé spolkové země na oficiální návštěvu Prahy.

Do Česka přijel Seehofer s početnou delegací, v níž je i europoslanec a bývalý předseda sudetoněmeckého landsmanšaftu Bernd Posselt. Ve velmi chladném počasí strávil v Lidicích o hodinu více času, než původně plánoval. Položil věnec k hromadnému hrobu mužů a kytici k Památníku dětským obětem války.   

Podobné to bylo i v Terezíně, kam přijel skoro přesně 70 let ode dne, kdy začala jeho přeměna v koncentrační tábor. I tady Seehofer s Posseltem položili věnec k hromadnému hrobu 10 tisíc obětí ghetta a pomodlili se za jejich duše.  

Třetí Seehoferovou zastávkou na cestě do historie bylo Ústí nad Labem. Věnec položil i k památníku na starém mostě, z nějž v červenci 1945 Češi naházeli do Labe desítky sudetských Němců. Přesný počet Němců, kteří byli tehdy v Ústí zavražděni, dodnes není znám; odhaduje se ale na minimálně několik desítek. Po návštěvě tohoto místa bavorský premiér řekl, že se nikdy v lidských dějinách nesmí opakovat ani oběti na jedné straně, ani takové křiklavé vraždy na straně druhé. 

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Politické vztahy mezi Prahou a Mnichovem byly dlouhá léta chladné kvůli bavorské podpoře požadavků sudetských Němců na zrušení Benešových dekretů, kterými bylo po druhé světové válce německé obyvatelstvo v Československu zbaveno občanských a majetkových práv. Většina těchto Němců se po odsunu z Československa usadila právě v Bavorsku a tamní premiéři jsou i jejich patrony.

Smířlivější než v minulosti byl na dnešní návštěvě i Posselt, který ještě nedávno volal po zrušení Benešových dekretů. „Dekrety jsou samozřejmě mrzuté, dokud platí. Chtěl bych, abychom v Evropě spolupracovali tak dobře, aby byly jen reliktem temné minulosti,“ řekl novinářům v Ústí nad Labem.