Komunisté dnes projednají socialismus, radar a spolupráci s ČSSD

Hradec Králové - Od nedělního rána probíhá druhý den sjezdu KSČM. Delegáti by měli schválit ideové a programové dokumenty. Komunisté se chtějí přihlásit k socialismu a komunismu a chystají se projednat deklaraci socialismu. Jednat se bude také o užší spolupráci s ČSSD a chtějí odmítnout výstavbu americké radarové základny v České republice.

Na dvoudenním sjezdu KSČM bylo zvoleno nové vedení strany. Vojtěch Filip podle očekávání obhájil post předsedy, a v čele tak bude stát další čtyři roky. Místopředsedy KSČM se dnes v noci stali Jiří Dolejš, Čeněk Milota, Jana Bystřická, Jiří Maštálka, Leo Luzar a Věra Žežulková. Někdejší stranická mluvčí Žežulková byla zvolena až ve čtvrtém kole tajné volby. O poslední volné místo soupeřila s poslankyní Martou Bayerovou. Novinářům to dnes řekli členové ústředního výboru strany, kteří o místopředsedech KSČM rozhodovali. 

Dolejš, Milota a Bystřická už místopředsedy byli v minulých letech a své posty nyní obhájili. Člen ústředního výboru Luzar, europoslanec Maštálka a Žežulková jsou ve funkci nováčky.

O předsedovi KSČM je jasno již od sobotního večera, kdy delegáti sjezdu v Hradci Králové zvolili 176 hlasy do této funkce Vojtěcha Filipa, který komunisty vede již od října 2005. Jeho nejvážnějším soupeřem byl poslanec Stanislav Grospič, který získal 70 hlasů. Novinářům řekl, že to považuje za úspěch. Podle něj to ukazuje na to, že nejméně čtvrtině delegátů není lhostejné, zda KSČM zůstává důsledně levicovou stranou, nebo jestli „chce zůstat ve stínu sociální demokracie“. Grospič se ale obává, že strana ve stínu ČSSD zůstane. Filip však takové výtky odmítá. Po zvolení šesti místopředsedů netajil staronový předseda nad složením nejužšího vedení uspokojení.

V minulém volebním období měla KSČM místopředsedů pět, nyní si jednoho přidala a podle Filipa budou mít všichni práce dost. Například Žežulková bude mít na starosti volební kampaň.

Zatímco o šéfovi strany rozhoduje celý sjezd, místopředsedy vybírá širší stranické vedení, tedy ústřední výbor. Zhruba devadesátičlenný orgán zasedl v sobotu večer, krátce poté, co skončilo jednání sjezdu.

Členové ÚV KSČM nejprve asi dvě hodiny diskutovali o tom, kolik místopředsedů má strana vlastně mít. Návrhy se pohybovaly od dvou do šesti. Nakonec se shodli na tom, že jich bude šest.

Kandidátů na předsedy bylo původně dvacet. Během soboty ale čtyři odstoupili. Mezi nimi i europoslanec Miloslav Ransdorf, který neuspěl při volbách předsedy.