Figurky do hry o koalici začnou ODS a TOP 09 stavět ve čtvrtek

Praha – Ve čtvrtek odpoledne odstartuje vyjednávání o případné koalici ODS a TOP 09 na pražském magistrátu. Podle vyjádření předsedy pražské ODS Borise Šťastného se zástupci obou stran sejdou zřejmě po zasedání zastupitelstva. Šťastný se jako člen vyjednávacího týmu ještě v úterý v noci telefonicky spojil s šéfem pražské TOP 09 Františkem Laudátem a oficiálně mu oznámil rozpad koalice a zájem ODS o koaliční vyjednávání s TOP 09. Pražská ODS a ČSSD se dnes po téměř roce společného vládnutí na magistrátu oficiálně domluvily na ukončení koaliční spolupráce, která po dohodě vedení obou stran vyprší k 23. prosinci. Prioritou pražské buňky pod Laudátovou taktovkou je koalice bez vazeb na kontroverzní podnikatele, ve které by mohli být zároveň lidé z ODS a ČSSD. Má pro takové řešení podporu vedení strany.

Novinářům to po jednání řekl předseda pražské ODS Boris Šťastný. Vedení obou stran se dohodla na třicetidenní lhůtě, po níž skončí koaliční smlouva. „ODS navrhla ukončení koaliční smlouvy ke dni 23. prosince a ČSSD návrh akceptovala,“ řekl Šťastný.

„Navrhnu setkání na neutrální půdě, zřejmě ve sněmovně nebo na magistrátu,“ uvedl Šťastný k dojednávání místa a času jednání. Ve vyjednávacím týmu bude kromě Šťastného také primátor Bohuslav Svoboda a předseda zastupitelského klubu Rudolf Blažek. ODS bude podle Šťastného žádat pro Svobodu post primátora. Na jednání za TOP 09 zřejmě přijde Laudát, předseda klubu TOP 09 Tomáš Hudeček a povolební kandidát TOP 09 na primátorské křeslo Zdeněk Tůma. Požadavky, se kterými strana na koaliční jednání půjde, ale zatím vedení pražské TOP 09 oficiálně nesdělilo.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Předsednictvo pražské TOP 09 se v úterý ve večerních hodinách sešlo s celorepublikovým vedením strany. Pražská TOP 09 zřejmě nebude trvat na obsazení místa primátora, prioritou je pro ni sestavení takové koalice, v které by byli lidé bez vazeb na kontroverzní lobbisty a podnikatele. Jmenovitě třeba Rudolf Blažek, Milan Richter nebo Pavel Klega. TOP 09 vadí, že jsou spojování s kauzami jako Opencard nebo výstavbou tunelu Blanka. V koalici by pak mohli být lidé z ODS i ČSSD.

Právě bývalé vedení Prahy drží při šéfovi pražské ODS Borisi Šťastném - tedy muži, který stojí za rozpadem koalice. TOP 09 má blíž ke druhé frakci ODS kolem Bohuslava Svobody. Ve hře je tak varianta, že by se TOP 09 spojila právě s ní. Za primátorem teď stojí osm lidí - patří mezi ně náměstek Josef Nosek, Aleksandra Udženija nebo Pavel Hurda. Dohromady by v zastupitelstvu měli většinu 35 hlasů.

Šťastný dnes přiznal, že pražská ODS je vnitřně rozdělena a Svobodovi je loajální jen
menšina, osm zastupitelů z 20. Rozhodující při jednání o nové koalici v Praze proto podle něj je, aby menšina respektovala rozhodnutí většiny. Na tom se prý shodl i při jednání s premiérem Nečasem, který jemu i Svobodovi vyjádřil podporu. Šťastný opakuje, že Svoboda je pro něj jediným možným kandidátem na primátora. Požaduje ale, aby primátor klub ODS sjednocoval, nikoli rozděloval. O nové koalici podle něj musí rozhodnout 20 zastupitelů
loajálních k ODS: "Zásadně požaduji, aby respektovali většinová hlasování
stranických orgánů. Nic více, nic méně."

Předseda zastupitelského klubu ODS Rudolf Blažek v Interview ČT24: „Pro nás je samozřejmě prioritou pozice primátora pro pana docenta Svobodu s tím, že pochopitelně budeme chtít co největší obsazení z hlediska rady. Ale jednání má vždy dvě strany.“

Podle nepotvrzených vnitrostranických informací se již ODS a TOP 09 na koalici domluvily. ODS by prý měla získat post primátora a TOP 09 většinu v radě. Podle jiných hlasů ale dohoda ODS a TOP 09 ještě úplně „upečená“ není. Vedení pražské TOP 09 jakákoli předchozí jednání odmítá. Informaci v úterý jednoznačně popřel také předseda pražské ODS Boris Šťastný.

Některé zdroje ale hovoří o tom, že primátor ještě před pondělní radou jednal s vedením pražské TOP 09. Svoboda tyto informace nepopírá. „V politice jsem se naučil to, že diskuse probíhají neustále,“ řekl novinářům na úterní tiskové konferenci. Právě reakcí na Svobodovo jednání s TOP 09 mohlo být rozhodnutí Šťastného navrhnout neočekávaně vypovězení koaliční smlouvy s ČSSD.

Výsledek politických tahanic bude mít mnohamiliardové dopady. Praha má totiž větší rozpočet než třeba ministerstvo obrany 45 miliard. Jenže musí začít šetřit a platit závazky z let minulých. Pnutí kolem schvalování rozpočtu je také údajný důvod ODS k rozpadu koalice. Jenže ta skončí jen pár hodin před Štědrým dnem, což znamená, že rozpočet stejně musí schválit rada ještě v současném složení.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)