Vrátí se do nemocnice poplatky? Zrušení označil za chybu i prezident

ANO a lidovci mají dalšího zastánce možného obnovení poplatků za pobyt v nemocnicích. Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Českou televizi označil zrušení platby za chybu a vyslovil se pro její znovuzavedení. ČSSD jako celek je proti. Někteří její členové si ale dovedou navrácení příspěvku představit.

Po loňském zrušení poplatků znovu vzrostl počet pacientů, kteří se v nemocnicích léčí. A to jak v nemocnicích, které poskytují akutní péči, tak i v zařízeních, která se specializují na doléčování pacientů. Roste i počet dnů, které lidé tráví v nemocnici.

Vláda sice nemocnicím kompenzuje výpadek peněz zvýšením plateb za státní pojištence. Poslední dohoda ale přidává do rozpočtu na příští rok místo požadovaných čtyř miliard jen necelé dvě. "Všichni vědí o problémech psychiatrie, o nedostatečných kapacitách, o potřebě zvýšit platy, tam všude ty peníze teď chybí," poznamenal bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Zeman: Poplatky, i když je to nepopulární, by zdravotnictví pomohly

Vrácení poplatku by proto rozpočtu značně ulevilo. Podle prezidenta by to byla cesta, jak získat pro zdravotnictví peníze. "Mluví-li hnutí ANO o tom, že by hospitalizační poplatky bylo potřeba obnovit, myslím si, že je to na vážnou diskusi. Hospitalizační poplatky, i když je to nepopulární, by zdravotnictví a jeho rozvoji pomohly," řekl ČT Zeman.

Hnutí ANO bylo při sestavování koaliční smlouvy proti zrušení poplatku. ČSSD ale měla jeho zrušení ve volebním programu. "Vypadá to tak, že bohužel to bylo špatné rozhodnutí, protože se to zneužívá. Pan premiér o tom ale bohužel nechce slyšet," podotkl ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš

Zeman označil zrušení poplatků v nemocnici za chybu (zdroj: ČT24)

Případná dohoda na znovuzavedení poplatků by znamenala změnu koaliční smlouvy. Lidovci by se nebránili. "V případě, že třetí koaliční partner přijde s tím, že se o tom chce bavit, jsme připraveni. My jsme to hájili do poslední chvíle," uvedl předseda strany Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Jednotná navíc není ani ČSSD. Někteří sociální demokraté by si dovedli navrácení poplatku představit. "Je možné zavést, aby si lidé v nemocnici platili za jídlo, protože mimo nemocnici také platí," domnívá se ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD). Vedle Sobotky ale stojí proti například i ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Co je napsáno v koaliční smlouvě, se podle něj měnit nemá: "Já bych nad tím nefilozofoval. Koalice takto rozhodla, to je základní zadání pro nás a my ho naplňujeme."

Poplatek za pobyt v nemocnici zrušil před dvěma lety Ústavní soud. Stokoruna podle něj byla moc. Ostatní poplatky, kromě toho za pohotovost, přestaly platit od začátku letošního roku.

Vydáno pod