VZP definitivně pohřbila IZIP, od ledna spustí vlastní portál

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) vypověděla smlouvu s firmou IZIP na provozování portálu pro komunikaci s lékaři a plátci. Od ledna 2016 spustí vlastní elektronickou platformu. Za portál platila VZP měsíčně šest milionů korun, vlastní řešení umožní podle ředitele pojišťovny Zdeňka Kabátka snížit měsíční náklady na jeden milion.

Portál IZIP využívá téměř 100 000 zdravotnických zařízení, plátců pojistného, státních úřadů, exekutorů a pojištěnců. Lékaři přes něj posílají měsíční vyúčtování poskytnuté péče, zaměstnavatelé přihlašují a odhlašují zaměstnance a posílají přehledy o platbách pojistného.

VZP už má všechna potřebná data pro komunikaci s partnery. Ovládání nového nástroje by měl podle Kabátka každý z nich snadno zvládnout. I přesto pojišťovna počítá se sérií školení pro zájemce, připraví také internetového průvodce změnami. Do lednového spuštění testuje v pilotním provozu službu stovka lékařů a dalších uživatelů.

„Naši vlastní elektronickou platformu vyvíjíme od počátku tak, aby žádnému z partnerů přechod nezkomplikoval život. Naopak máme ambici, aby nové řešení přineslo zjednodušení a vylepšení vzájemné komunikace,“ dodal Kabátek s tím, že nové řešení bude uživatelsky přívětivější.

IZIP přišel pojišťovnu na dvě miliardy korun

Elektronické zdravotní knížky, které jsou vedle portálu součástí projektu, mají v tuto chvíli pozastavenou činnost, nové zápisy do nich lékaři nevkládají. Zpočátku přitom projekt vzbuzoval obdiv. V roce 2005 se například stal nejlepším e-Content projektem na světě v kategorii e-Health. Postupem času ale stále více sílily kritické hlasy. Odpůrci poukazovali zejména na jeho cenu a financování a také na to, že systém lékaři prakticky nevyužívali. Navíc začalo přibývat pochybností o skutečném cíli projektu. V souvislosti s elektronickými knížkami pak policie v listopadu 2013 obvinila dva lidi z pletich při veřejné soutěži. Jde údajně o šéfa IZIP Jiřího Paška a bývalého ředitele VZP Pavla Horáka.

Projekt IZIP přišel pojišťovnu na zhruba dvě miliardy korun. VZP stále vlastní 51 procent akcií. Podle Kabátka je připravena jednat s menšinovým vlastníkem, jímž je švýcarská firma eHI eHealth International, o dalším vývoji. Na švýcarskou firmu v minulosti převedli své akcie spoluzakladatelé projektu - tehdejší europoslanci ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký, ale i další akcionáři.