Český generál usedá ve velení NATO

Generál Petr Pavel se stává druhým mužem Severoatlantické aliance, český generál usedá v Bruselu do čela  Vojenského výboru NATO. Je vůbec prvním Čechem, stejně tak prvním ze zástupců nových členských zemí, který bude zastávat takto významný post. Mandát je ve funkci stanoven na tři roky s možností prodloužení.

Třiapadesátiletého Petra Pavla zvolili do funkce loni na podzim, opouští ji dánský generál Knud Bartels. Symbolický start kariéry českého generála ve velení aliance se v Bruselu odehrál už ve čtvrtek, kdy mu popřáli zdar a hodně štěstí český premiér Bohuslav Sobotka i ministr obrany Martin Stropnický.

Česko, které Pavla do druhé nejvyšší alianční funkce nominovalo, hradí náklady na zabezpečení jemu i jeho týmu. Ročně by to mělo být až 90 milionů korun. Předseda výboru má k dispozici štáb, který je obsazován národním i mezinárodním personálem.Paveluž dříve sdělil, že si do Bruselu vezme několik českých spolupracovníků. Půjde o šest bývalých zaměstnanců ministerstva obrany, do aliance ale zamíří i skupina vojenských policistů, kteří se budou starat o jeho bezpečnost.

Předseda Vojenského výboru je nejvyšší vojenskou autoritou NATO a hlavním vojenským poradcem generálního tajemníka aliance. „Naplňuje mě to velkým očekáváním… Výzvy mám rád, ale s velkou pokorou přistupuji k tomu, jaký rozsah povinností a odpovědnosti na této funkci leží,“ popsal český generál své pocity při nástupu. Počítá předem s náročností své mise i vzhledem k tomu, jaká bezpečnostní situace nyní v Evropě panuje.