S oznámením korupce pomáhá Čechům anonymní aplikace

Praha – V Česku vznikl nový způsob pro ohlašování korupce, a to zejména té spojené se státními a evropskými penězi. Na webu bezkorupce.cz může kdokoli podat oznámení o podvodech a zůstat v anonymitě, a to konkrétně prostřednictvím aplikace GlobalLeaks. Za projektem stojí nevládní organizace Oživení a platilo ji mimo jiné ministerstvo vnitra nebo Fond Otakara Motejla. První oznámení přišlo už během pondělka, kdy byly stránky spuštěny.

Svět má Edwarda Snowdena, Češi zase Libora Michálka. V obou případech jde o takzvaného whistleblowera (z angličtiny ten, kdo hvízdá na píšťalku), tedy člověka, který veřejně upozorní na nezákonné jednání organice, ve které pracuje. „První, co ta daná osoba většinou řeší, je důkazní materiál. Jestli vůbec, pokud to bude následně prošetřováno, bude možné zmapovat to, co se odehrálo a podložit to nějakými důkazy,“ popisuje dnes senátor Michálek, který v době, kdy stál v čele Státního fondu životního prostředí, upozornil svého šéfa, tehdejšího ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS), na údajnou korupci ve svém úřadě prostřednictvím nahrávek. Drobil byl následně vyšetřován, protože se prý pokusil Michálka uplatit.

Oznamovatelů korupce v Česku příliš není, whistleblobeři navíc nejsou nijak chráněni zákonem. To by se ale mělo do budoucna změnit. „Důležité je, aby s takovou osobou nebylo možné rozvázat pracovní nebo služební poměr s formálním odůvodněním nějakých organizačních důvodů,“ dodává Michálek, který právě takto přišel v roce 1996 o své místo ve Fondu národního majetku, a to poté, co kritizoval pomalou privatizaci bank a tunelování privatizačních fondů.

A právě i z těchto důvodů jsou stránky bezkorupce.cz anonymní. „V prvním kroku se dostáváme k strukturovanému dotazníku, ve kterém se vyplňuje, kde se korupce děje, jaký typ jednání to je, jestli se to děje při nějaké dotaci nebo podpoře, jestli je to uplácení. Také se ptáme, kdo by z toho jednání mohl těžit,“ popisuje programátor organizace Oživení Pavel Schamberger.

  • GlobalLeaks je volně šiřitelný software, který funguje v desítkách zemí. Například v Africe slouží v boji proti pytlákům, v Itálii pak slouží proti mafii.

K dotazníku může oznamovatel rovněž přiložit dokumenty, které podvody dokládají. Následně je formulář poslán advokátům sdružení, kteří vyhodnotí, zda nejde třeba jen o pomstu nespokojeného zaměstnance a jestli se tedy případu budou věnovat.

Politico: Korupce všude, za mřížemi nikdo? Kořeny tkví v privatizaci 90. let

Oznamovateli je pak přidělen unikátní kód a sám může rozhodnout, zda korupci nahlásí advokáti sdružení, nebo jestli to udělá on sám. „Velmi často se stává, že ten oznamovatel chce pouze poradit, co má dělat, a potom postupuje svým jménem,“ uvedla Lenka Franková, koordinátorka projektu Oživení.

Podle průzkumu společnosti EY považují skoro dvě třetiny Čechů korupci za běžný jev. A v takzvaném indexu vnímání korupce je mezi 31 evropskými státy Česko na 25. místě. Tedy šesté nejhorší.

"Transparentnost, schopnost poukázat na jevy tohoto typu – to je první krok, kterým se může korupce měnit. A já si dokonce myslím, že tím, jak jsme jako národ velmi pracovití, velmi schopní, že jestliže by nastala situace, kdy je korupce vidět jako jev, který je opravdu odsouzeníhodný a je to něco marginálního, něco ne příliš častého, tak potom, si myslím, začne většina lidí jednat nekorupčně," uvedl ekonom Jan Švejnar, který je ředitelem centra IDEA Národohospodářského ústavu a profesorem na Kolumbijské univerzitě v New Yorku.