Miliardy z Mostecké uhelné by mohl získat podnikatel Tykač

Praha - Českou republikou vymáhané miliardy z kauzy privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS) by ze švýcarských účtů mohla vymáhat nástupnická společnost Czech Coal Pavla Tykače. Podle Aktuálně.cz by totiž peníze, které původně měly patřit českému státu, v případě odsouzení 6 obžalovaných českých manažerů buď propadly švýcarským soudům, nebo se o ně může přihlásit právě Tykačova firma Czech Coal. Švýcarští žalobci podle týdeníku Respekt vyčíslili škodu, která českému státu vznikla v souvislosti s Mosteckou uhelnou společností, na osm miliard a několik set milionů korun. Týdeník také tvrdí, že hlavní vinu na tom, že stát se zatím nepřipojil k švýcarskému řízení, nesou ministerstvo financí a bývalé špičky Vrchního státního zastupitelství v Praze.

V říjnu šestici manažerů obvinila švýcarská prokuratura kvůli podezření z praní špinavých peněz a finančním machinacím v souvislosti s privatizací MUS. Pokud budou skutečně odsouzeni a český stát prostřednictvím civilní žaloby na peníze nedosáhne, o peníze se může ucházet Czech Coal.

Tykačova společnost přitom o získání peněz bude uvažovat. „V případě, že bude prokázána škoda způsobená během privatizace bývalé MUS, zváží Czech Coal uplatnění nároku na náhradu této škody,“ cituje server mluvčí společnosti Czech Coal Gabrielu Sáričkovou Benešovou.

Česko s uplatňování svých nároků prý nespěchá

Už v pátek se vláda na schůzce se zástupci české justice radila, jak nejlépe se soudní cestou přihlásit o část zmizelých peněz. Případnou žalobu podá ministerstvo financí a stát bude v soudním sporu zastupovat švýcarská právní kancelář, která zná tamní právní prostředí lépe. Ze schůzky rovněž vyplynulo, že nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman k případu privatizace MUS nejpíš vytvoří speciální vyšetřovací tým, který by měl propojit kauzu MUS ve Švýcarsku s vyšetřováním souvisejících případů v ČR.

Jenže ministerstvo financí s žalbou prý otálí. Podle švýcarské žaloby, na kterou se odvolává týdeník Respekt na tom má vinu především ministerstvo financí a bývalé špičky Vrchního státního zastupitelství v Praze. Ministr financí Miroslav Kalousek nicméně v rozhovoru pro ČT24 jakékoliv pochybení svého resortu odmítá.

"Já mám závazný příslib, že příští týden bude specifikováno ze strany justičních orgánů, proč bychom mohli být poškozeni a poté ihned bude podána žaloba. Tady k žádným průtahů ze strany ministerstva financí nedošlo," tvrdí Kalousek.

Vyšetřování Švýcaři otevřeli v červnu 2005 kvůli podezření, že z MUS byly přes vedení firmy nelegálně vyvedeny peníze. Významná část majetku byla podle obžaloby převedena do Švýcarska a „vyprána“. Obžaloba zahrnuje skutky kvalifikované jako praní špinavých peněz, nekalá správa, podvod a falšování listin.

Vydáno pod