Tiskový zákon zvýší hlas opozice v radničních novinách

Praha/Karlovy Vary – Opoziční zastupitelé dostanou více prostoru na stránkách obecních a krajských časopisů vydávaných z veřejných peněz. Vláda tím chce zamezit zneužívání regionálních tiskovin k boji proti opozici. Radniční a krajské věstníky jsou podle ní často pouze politickou agitací úspěchů a názorů vládnoucích radních, proto ministerstvo kultury sepsalo nové paragrafy do tiskového zákona.

Za peníze všech – názory jen některých. Změna tiskového zákona vychází z protikorupční strategie, která má zajistit také větší přístup všech zastupitelů do veřejně placených periodik. V mnoha radničních novinách a časopisech totiž pro opoziční hlasy není místo. „My dodneška nemáme žádnou možnost ovlivňovat strukturu a články, které se vlastně do tohoto periodika dostávají,“ uvedl předseda klubu Vecí veřejných v Újedzu nad Lesy Jiří Lameš.

Podle šéfredaktorky Újezdského zpravodaje Karly Jakob Čechové (TOP 09) v tamním periodiku dostávají přednost praktické informace určené pro občany. „Ten časopis není nafukovací, tak se snažíme, aby ten časopis byl přínosem pro občany. Aby ten občan se z časopisu dozvěděl o tom, co je důležitého, o tom, kdy budou kontejnery,“ odpovídá Čechová. Jako mnozí jiní tak naštvaní Újezďané vyřešili situaci tím, že začali vydávat vlastní časopis.

K požadavkům opozice na vlastní prostor v periodikách je vstřícnější například vedení Karlovarského kraje. Opoziční názory v tamních Krajských listech mají vyhrazený prostor ve speciální rubrice Názory, i když publikované příspěvky většinou zůstanou bez následné odezvy.

Nový tiskový zákon má proto kritikům pomoct. Na stránkách radničních i krajských zpravodajů se mají objevit názory všech zastupitelů, a to podle „reálného postavení v politickém životě“, jak stojí v novém paragrafu. Zmíněné kritérium je však podle mnohých formulační šifrou a přinese pouze další dohady. „Budeme se tady dohadovat, co to znamená politická důležitost, kdo je důležitý. Myslím si, že tato formulace je nešťastná,“ dodala Čechová.

V menších redakcích už začínají uvažovat, jestli bude třeba jedna stránka stačit. „V těch krajních případech zřejmě nezbyde než to propočítávat přes poměr zastoupení hlasů občanů v tom kterém zastupitelstvu,“ reagovala náměstkyně ředitele úřadu Ministerstva kultury Petra Smolíková. Radniční a krajské noviny se mají proměnit od příštího podzimu.

Reportáž Marka Štětiny a Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)