Kubek útočí na Hegera: Neplníte závazky memoranda!

Praha - Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka neplní ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP OP) závazky memoranda, které podepsal v únoru s lékařskými odbory o spolupráci lékařů na reformách. Se změnami, které navrhl, nebo už prosadil, stavovská organizace nesouhlasí. Nejsou prý ve prospěch lékařů ani pacientů, řekl Kubek. Ministr ale vidí překážku ve spolupráci na straně komory.

„Pokud dostaneme návrhy k připomínkám, nejsou zohledněny. Ministerstvo škodolibě stanoví krátký čas, který znemožňuje projednání návrhů v orgánech komory,“ uvedl Kubek. O spolupráci na reformách a vztazích s komorou chtějí zástupci 46 000 lékařů diskutovat s ministrem na víkendovém sjezdu ČLK v Brně. Ministr byl pozván a účast potvrdil. „Máme si s panem ministrem co vysvětlovat,“ konstatoval Kubek.

Heger podle něj jako zdatný politik dokáže úspěšně propojit reformní rétoriku s nulovými činy - změnu poplatku za den v nemocnici z 60 na 100 korun od prosince nebo to, že pacienti nebudou od ledna platit 30 korun za položku, ale za celý recept, nepovažuje za reformu. Naopak příprava definice nadstandardu podle Kubka spí. „Rozdělení péče na standardní a nadstandardní neproběhlo, není nastaven ani žádný mechanismus, který by toto rozdělení umožnil,“ vytýká ministrovi Kubek.

Leoš Heger
Zdroj: ČT24

Lékaří odmítají povinnost se znovu registrovat

Chystané změny jsou podle něj dokonce zaměřeny proti soukromým lékařům, v zákoně o zdravotních službách jim ministr uložil, aby znovu absolvovali proces registrace. Registrovat se musejí i nemocnice, ale pro soukromé lékaře to podle Kubka je veliké znejistění. „My se můžeme jenom domnívat, zda se jedná pouze o obrovskou buzeraci, nebo o nějaký sofistikovanější útok na soukromé lékaře, zejména ambulantní specialisty,“ řekl.

Komoře vadí i příliš vysoké pokuty, které podle reformních norem hrozí lékařům. Podle zákona o veřejném zdravotním pojištění mohou pojišťovny dát lékařům a nemocnicím pokuty, výnos bude jejich příjmem. „To je popření rovnoprávnosti dvou smluvních partnerů,“ upozornil Kubek.

Podpora vzdělávání je stále nízká

ČLK nesouhlasí ani se změnami, které provádí ministr ve specializačním vzdělávání. Mladým lékařům v přípravě na atestaci ulevil ministr tím, že jim snížil poplatky za zkoušky. Podle Kubka je to změna jen kosmetická. Ani finanční podpora rezidentů, tedy lékařů, kteří se školí před atestační zkouškou v nemocnicích, není podle něj dostatečná. Místo aby peníze dostal lékař a vybral si, kde se chce školit, dostane peníze nemocnice. Ta s ním pak sepíše kvalifikační dohodu, že lékař po atestaci v nemocnici zůstane. Přitom zákon možnost takových závazků zrušil.

Vzdělávání mladých lékařů se podle Kubka rozpadá, místo jednoho školicího místa, kterým byl Institut pro další vzdělávání ve zdravotnictví, přejde specializační vzdělávání na sedm lékařských fakult. Komora neuspěla s návrhem, že bude toto vzdělávání organizovat sama.