Silné bouřky zaměstnaly hasiče - na východě padaly teplotní rekordy

Praha – Přes Česko se od západu přehnala vlna silných bouřek, které doprovázely i přívalové deště. Na mnoha místech museli vyjíždět hasiči, kteří především čerpali vodu ze sklepů a odklízeli spadlé stromy. Kvůli popadaným stromům se navečer zastavil provoz na několika železničních tratích v Ústeckém a Libereckém kraji. Počasí narušilo také program hudebního festivalu Votvírák ve středočeských Milovicích. Meteorologové varují, že v neděli se vydatné deště přesunou na Moravu – tam ale dnes na několika místech naopak padly teplotní rekordy.

Odpoledne zřejmě nejvíce pršelo v Ústeckém kraji, v Měděnci na Chomutovsku meteorologové naměřili během tří hodin 57 milimetrů srážek. Hasiči tam na šesti místech odčerpávali vodu, další zásahy měli na Mostecku a Lounsku. „Jednalo se především o pročisťování kanálových vpustí a odčerpávání vody,“ uvedl krajský mluvčí hasičů Lukáš Marvan.   

Voda se například dostala do jednoho domu v Klášterci nad Ohří, do výtahové šachty v Horním Litvínově nebo do sklepa v Petrohradu. Zatopené bylo i parkoviště v Kadani. Stromy spadlé na komunikace zaměstnali hasiče hlavně na Mostecku a Teplicku. Největší problémy ale způsobila voda v Ústí nad Labem - Střekově, kde zatopila silnici pod mostem v Děčínské ulici. Hasiči proto museli vyčistit kanalizaci, aby mohla odtéct. Přímo v Ústí také spadl strom na dvě zaparkovaná auta.  

Silný vítr způsobil problémy také na železenici, kvůli popadaným stromům se navečer zastavil provoz na několika tratích v Ústeckém i Libereckém kraji. Vlaky nejezdí mezi Libercem a Mníškem a také mezi Liběšicemi a Litoměřicemi. Na trati mezi Jablonným v Podještědí a Křížany na Liberecku se provoz podařilo obnovit zhruba v 19:00.   

Jinak ale v Libereckém kraji bouřka tak velké škody nenapáchala. „Měli jsme do deseti výjezdů, nic vážného,“ řekl ve 20:00 operační důstojník hasičů v Libereckém kraji. 

Bouřky se vyskytovaly také v Plzeňském a Karlovarském kraji, také tam ale podle hasičů ezpůsobily žádné větší problémy. Kvůli počasí na několik desítek minut utichla hudba na festivalu Votvírák. Důvodem byl kromě deště také vítr, protože hrozilo zřícení pódia. Pořadatelé tak museli upravit další program festivalu.

Také na Pardubicku vyjížděli hasiči po přívalových deštích odčerpávat vodu z několika sklepů. Kvůli vodě byl uzavřen jeden jízdní pruh silnice u Zaječic na Chrudimsku. Voda stékala z polí i v jiných částech Chrudimska, například u Skutče.    

Na Moravě a ve Slezsku padaly teplotní rekordy

Na východě republiky dnes spíše padaly teplotní rekordy. Vůbec nejtepleji bylo na Karvinsku - tamní stanice naměřila rekordních 34,3 stupně Celsia. Dosavadní rekord pro tento den byl 31,3 stupně. Rekordy padaly i na jiných místech Moravskoslezského kraje, například v Lučině, Ostravě a Mošnově. Rekord padl i na horách, kde je chladnější podnebí. Na Lysé hoře v Beskydech meteorologové naměřili 24,8 stupně. Rekord starý 15 let tam byl překonán o pět desetin stupně. V Olomouckém kraji byl rekord překonán v Bělotíně na Přerovsku, kde naměřili 32,1 stupně.

Zítra se vlna bouřek přesune na východ republiky

V neděli se ale bouře s vydatnými dešti přesunou právě na Moravu. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu s vysokým stupněm nebezpečí platí od nedělního odpoledne až do pondělního rána pro kraje Moravskoslezský, Olomoucký, Jihomoravský, Zlínský, Jihočeský, Pardubický a Vysočinu. 

Bouřky zasáhnou Česko i zítra
Zdroj: ČT24