Česko se přihlásí o miliardy z privatizace MUS

Praha – Český stát se pokusí získat 3,5 z celkem 12 miliard korun, jež jsou nyní po podezřelé privatizaci Mostecké uhelné společnosti (MUS) zablokovány na švýcarských kontech. V reakci na výsledky dnešní setkání ministrů a zástupců české justice to v Radiožurnálu upřesnil ministr financí Miroslav Kalousek. Koaliční kabinet uvažuje jak o trestním, tak civilním řízení. Podle vyjádření vicepremiérky Karolíny Peake v Událostech, komentářích vláda zřejmě hodlá peníze vymáhat v trestním řízení, ke kterému se připojí prostřednictvím civilní žaloby. Definitivně se kabinet rozhodne do tří týdnů. Peake navíc dodala, že částka, kterou navrhuje ministr financí, ještě nemusí být konečná.

Česká republika bude dál usilovat o to, aby byly okolnosti privatizace státního podniku MUS vyšetřeny. „Nemáme zájem, aby byla tato kauza zametena pod koberec. V součinnosti se švýcarskou stranou se budeme snažit celý případ rozplést,“ prohlásil na brífinku předseda vlády Petr Nečas.

Případnou žalobu podá ministerstvo financí a stát bude v soudním sporu zastupovat švýcarská právní kancelář, která zná tamní právní prostředí lépe. Z dnešní schůzky rovněž vyplynulo, že nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman k případu privatizace MUS nejpíš vytvoří speciální vyšetřovací tým, který by měl propojit kauzu MUS ve Švýcarsku s vyšetřováním souvisejících případů v ČR.

Peake: Připojíme se k trestnímu řízení přes civilní žalobu

Celkem vláda podle Nečase uvažuje o čtyřech variantách řešení, přičemž premiér preferuje dvě: připojení se přímo k trestnímu řízení jako poškozená strana a připojení se k civilnímu řízení pomocí trestní žaloby. Definitivní rozhodnutí by mělo padnout do tří týdnů. Vicepremiérka se však ve večerních Událostech, komentářích přiklonila ke konkrétní variantě. 

Karolína Peake, místopředsedkyně vlády:

„Bude to prostřednictvím civilní žaloby připojení se k trestnímu řízení. Podle trestního řádu Švýcarské republiky to možné je a takovýmto způsobem se můžeme připojit. Není už to možné tím prostým prohlášením poškozené strany, které nám bylo nabízeno dřív.“

Nečas: Zpožděnou reakci na švýcarskou žalobu budeme analyzovat

Dvě hodiny trvající schůzka, které se kromě Nečase a šéfa žalobců Zemana účastnili také ministři financí, spravedlnosti, zahraničí, vnitra i místopředsedkyně vlády, ale nepřinesla odpověď na zásadní otázku: kdo může za to, že se Česko dosud k trestnímu řízení nepřihlásilo. "To jestli nějaký resort něco zpozdil, to bude nezbytné také objasnit. Ale účelem tohoto jednání nebylo ukazovat prstem a odstřelovat kdo za co může, poznamenal premiér.

V případě přístupu Česka k trestnímu řízení vedenému ve Švýcarsku podle Nečase nastal byrokratický pingpong mezi státním zastupitelstvím a ministerstvem financí. „Nemáme zájem cokoli zdržovat, do teď to bylo na úřednících, kteří si byrokraticky pinkali. To jsme nyní zarazili,“ uvedl. Českou republiku podle něho k tomu, aby si na peníze činila nárok, opravňuje už vývoj trestního řízení ve Švýcarsku.

Česko může o náhradu škody usilovat jen v civilním řízení

Nejvyšší státní zastupitelství ale prohlásilo, že ČR může o náhradu škody usilovat jen v civilním řízení. Vrchní státní zastupitelství v Praze upřesnilo, že podle sdělení švýcarských orgánů lze se souhlasem soudu spojit civilní řízení s řízením trestním, k tomu je však potřeba doložit, jaké skutečnosti České republice bránily se připojit se svými nárokem již v řízení trestním.

V tom však může být podle vrchního státního zástupce Stanislava Mečla problém: „Z dokumentů, které má státní zastupitelství k dispozici jednoznačně vyplývá, že jsme měli jak dostatek času, tak dostatek veškerých podkladů pro to, abychom se ve Švýcarsku k trestnímu řízení připojit mohli.“

Benešová viní Kalouskův resort

„Myslím si, že šlo v první řadě o nedostatečnou komunikaci státních zástupců a ministerstva financí. Problém se odsouval, situace se podcenila. Státní zástupci dostali signál, že šlo o podvodné jednání, ten trestný čin byl pojmenován. A tak bych větší vinu přiznala ministerstvu financí,“ podotkla ve Studiu 6 bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová. Premiér Nečas ovšem právě o Benešové mluvil na dnešním brífinku, podle něj se za jejího předsednictví u státních žalobců odehrály „podivné postupy“. „Například v roce 2004 státní zastupitelství policii přikázalo zastavit pátrání po účetnictví MUS, ze kterého by zřejmě vyplynuly i finanční toky, způsoby uložení účtů a podobně,“ poznamenal Nečas.

Marie Benešová ve Studiu 6: „Z dopisu, který přišel ze Švýcarska, jasně vyplývalo, že se jednalo o podvod. To by mělo být postačující k tomu, aby ta přihláška k trestnímu řízení byla učiněna. Pak se dá kdykoli zdokonalit a doplnit.“

Švýcarská prokuratura koncem října informovala, že viní sedm lidí, většinou Čechů, z finančních machinací v souvislosti s nejmenovanou významnou energetickou společností. Vyšetřování Švýcaři otevřeli v červnu 2005 kvůli podezření, že z MUS byly přes vedení firmy nelegálně vyvedeny peníze. Významná část majetku byla podle obžaloby převedena do Švýcarska a „vyprána“. Obžaloba zahrnuje skutky kvalifikované jako praní špinavých peněz, nekalá správa, podvod a falšování listin.