Meteorologové varují před silnými bouřkami i požáry

Meteorologové varují před silnými bouřkami, které mohou dnes odpoledne zasáhnout celé Čechy a Vysočinu. Navíc se vrátí i zítra odpoledne - meteorologové vydali výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí. K tomu víkend přinese tropické teploty – a s nimi také nebezpečí vzniku požárů.

Silné bouřky by měly přijít už v sobotu odpoledne. Výstraha platí od 12 do 23 hodin pro celé Čechy a Vysočinu. Hrozí také přívalové deště: během hodiny může spadnout až 40 mm srážek. „Pokud naprší takhle rychle 40 mm, může to způsobit zatopení níže položených míst nebo sklepů,“ varuje meteorolog Jan Šrámek. Na některých místech bude navíc bouřky zřejmě doprovázet krupobití. Nárazy větru dosáhnou až 70 km/h.

Intenzivní bouřky přijdou i v neděli - hrozí zejména na jihu Čech a na celé Moravě, a to od nedělního odpoledne až do pondělního rána. Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí pro kraje Moravskoslezský, Olomoucký, Jihomoravský, Zlínský, Jihočeský, Pardubický a Vysočinu. ČHMÚ doporučuje, aby lidé kvůli bouřkám a nárazovému větru zajistili okna, dveře a zahradní nábytek. Přívalový déšť může také ojediněle zatopit níže položená místa nebo sklepy.

O víkendu mají přijít také tropická vedra. Během soboty se teploty dostanou přes tropickou třicítku v Polabí, Poohří a také na jihu Moravy. Tam se teplota vyšplhá až na 33 stupňů. V neděli bude sice v Čechách nepatrně chladněji, 25 až 29 stupňů (na jihovýchodě až 32), pobyt venku ale může znepříjemňovat velké dusno.

image_658490
Zdroj: ČT24
image_658489
Zdroj: ČT24

Kvůli vedrům a suchu platí na jihovýchodě území také výstraha před požáry. S možností vzniku požárů by měli podle ČHMÚ až do odvolání počítat obyvatelé Jihomoravského, Zlínského a Olomouckého kraje a východní části Vysočiny. „V posledních týdnech se déšť jihovýchodu republiky vyhýbá, je tam velké sucho, nepršelo už několik týdnů,“ vysvětluje meteorolog Jan Šrámek. Situace by se měla nepatrně zlepšit v neděli a v pondělí, kdy by mohlo přeci jen lehce zapršet. Sucho je ale na jihovýchodě území tak vytrvalé, že déšť pravděpodobně zlepší situaci jenom na několik málo dní.

Teplota vody může během víkendu stoupnout o dva stupně

Letní víkendové počasí přímo vybízí ke koupání. Včera se sice teplota vody v umělých nádržích pohybovala jen mezi 19 a 22 stupni, ale v tropických vedrech se voda neustále prohřívá. Její teplota tak v sobotu i v neděli poroste o jeden až dva stupně.

image_658492
Zdroj: ČT24

Rázný konec tropického počasí přijde z neděle na pondělí, kdy dorazí studená fronta. S ní by měly přijít teploty v rozmezí 16 až 20 stupňů. V pondělí bude navíc na východě republiky zřejmě pršet. Od úterka déšť ustane a uprostřed příštího týdne přijde polojasné počasí. Tropické třicítky se ale zatím nevrátí; teploty se budou pohybovat kolem 24 stupňů a na konci příštího týdne se ještě nepatrně ochladí.

Díky deštivému počasí by si v neděli a v pondělí měli oddechnout alergici. Kvůli nedostatku deště je teď totiž v ovzduší hodně pylů. „Platí taková nepřímá úměra, že čím je deštivější počasí, tak toho pylu postupně bude ubývat, déšť bude pyl z ovzduší vymývat,“ vysvětluje meteorolog Jan Šrámek. Od pondělí ale koncentrace pylu v ovzduší zase porostou.

Horké a bouřlivé víkendové počasí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod