Svaz měst a obcí nově povede František Lukl

Praha – Novým šéfem Svazu měst a obcí se stal podle očekávání jeho dosavadní místopředseda a starosta Kyjova František Lukl, někdejší ministr pro místní rozvoj ve vládě Jiřího Rusnoka. Rozhodla o tom rada svazu na zasedání v Praze, která zároveň obměnila většinu členů vedení.

Lukl: Je na čase otevřít debatu o rozpočtovém určení daní (zdroj: ČT24)

„Chci rozvíjet dobrou a silnou pozici svazu jako respektovaného partnera vlády a parlamentu,“ prohlásil František Lukl podle mluvčí svazu Štěpánky Filipové na jednání rady. Jako předseda by prý chtěl využít zkušenosti ze starostování i z ministerské funkce. Rovněž bude podporovat profesionalizaci svazu, který přirovnal ke třem Svatoplukovým prutům, jež se společně nezlomí. Tvoří je města, statutární města a obce.

Lukl v čele svazu nahradil bývalého kladenského primátora Dana Jiránka, který znovu nekandidoval. Jiránek ovšem zůstane výkonným ředitelem svazu. Ve stočlenné radě získal nový předseda 67 hlasů, pro jeho protikandidáta, plzeňského primátora Martina Zrzaveckého (ČSSD), zvedlo ruku 32 radních.

František Lukl (37) se narodil 30. října 1977 v Kyjově. V roce 2001 absolvoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, také získal titul MPA ve společném programu této fakulty a britské Nottingham Trent University (2010).

Od února 2005 je starostou Kyjova. Od července 2013 do ledna 2014 byl ministrem pro místní rozvoj ve vládě Jiřího Rusnoka. Ve sněmovních volbách na podzim 2013 vedl jako nestraník jihomoravskou kandidátku Strany práv občanů, ale neuspěl.

Do čela kyjovské radnice usedl v pouhých 27 letech (funkci starosty zastával i během působení ve vládě, kdy městu věnoval jeden den v týdnu). Svou pozici v čele radnice opakovaně obhájil ve volbách, jím vedená kandidátka nazvaná Sedmadvacítka nezávislých je přesvědčivě vyhrála v letech 2006, 2010 i 2014.

Rada má ještě projednat akční plán s prioritami, které svaz schválil na květnovém sněmu v Olomouci. Mezi nimi je například snaha o vyšší podíl státu na financování státní správy, kterou musejí obce nyní dotovat ze svých rozpočtů a dlouhodobě si na to stěžují. Zástupci samospráv by také chtěli větší podporu policie a státu při řešení problémů s tranzitní nákladní dopravou.

Lukl by rovněž rád otevřel debatu o propadu příjmů obcí nebo úpravě takzvaného rozpočtového určení daní (jedná se o poměr, ve kterém si stát a obce rozdělují daňové příjmy). „Jestliže má platit základní zásada, že veřejné rozpočty, tedy státní rozpočet a rozpočty obcí, spolu mají dýchat, tak musíme znovu debatovat o jednotlivých koeficientech u sdílených daní,“ myslí si nový šéf Svazu měst a obcí. Nabízí se podle něj i možnost, že by radnicím náležela část daní firem, které na jejich území sídlí.

Svaz měst a obcí České republiky je nevládní organizací, která sdružuje na 2600 z 6250 českých a moravských obcí, v nichž ovšem žije 80 procent obyvatel republiky. Podílí se mimo jiné na přípravě opatření týkajících se kompetencí obcí.

Vydáno pod