Doktor: Kuba patří ke konstruktérům rituálního vykrvení osobností ODS

Praha – Poslanec ODS a neúspěšný kandidát na ministra průmyslu a obchodu Michal Doktor opustil ODS. Důvodem podle jeho slov není neúspěšná kandidatura na post ministra průmyslu a obchodu, ale fakt, že premiér a předseda ODS Petr Nečas jmenoval jako ministra Martina Kubu. Ten je podle Doktora jedním z konstruktérů „rituálního vykrvení“ řady osobností v jihočeské ODS.

Středeční rozhodnutí o vystoupení z Občanské demokratické strany (ODS) Michala Doktora mrzí. K tomuto rozhodnutí má ale své důvody. Premiér a předseda ODS Petr Nečas totiž podle Doktora naprosto nepochopitelně eskortoval Martina Kubu do vedení ODS a jako členovi vlády ho vybavil prostředky, které Doktor nemůže přehlížet a netroufá si s ním svádět další souboje. „Petr Nečas dobře ví, že pro mne Kuba reprezentuje vlivy a technologie moci, pro které jsem nemohl snést výběr Martina Kuby na post ministra,“ popisuje Doktor.

Co přesně vystihuje vlivy a technologie moci nového ministra průmyslu a obchodu ale Doktor před médii říct nechce, neboť by nerad ubližoval ODS. Situaci nicméně vysvětluje tím, že v minulých parlamentních volbách kandidoval ze sedmé pozice s alternativním programem proti mocenskému spojení v jihočeské ODS, které předsedá Kuba, a voliči ho preferenčními hlasy vynesli na první pozici. „Petr Nečas ale posvětil alternativu, se kterou jsem bojoval, na úroveň člena vlády,“ konstatuje Doktor.

Michal Doktor

„To je situace (výběr Kuby na post ministra), přes kterou se neumím dostat. Situace, kterou neumím dnes po návratu do mého volebního kraje svým členům v ODS, teď už tedy bývalým, vysvětlovat. Neumím ji ustát před svými rodiči, před svou rodinou. To je bod, z něhož už není možné jít dál.“

Doktor si neumí představit, jak tento krok chce Petr Nečas ustát

Premiér má podle Doktora plné právo vyjít vstříc výnosům plynoucím z volby Kuby jako ministra, ale má také plnou povinnost nést náklady. Zvláštní ale je, že Nečas v minulosti novému ministru vyčítal, že je spoluarchitektem velké koalice v Jihočeském kraji, a nedoporučoval jeho zvolení do vedení ODS. Jihočeskou ODS, které Kuba od roku 2008 předsedá, provází pověst organizace, kterou ze zákulisí řídí vlivný podnikatel a člen výkonné rady ODS Pavel Dlouhý. Ve středu ale premiér uvedl, že Kubu považuje za schopného politika. „Nečas musí vědět, koho si přivedl do vlády,“ říká Doktor.

Je tedy možné, že existují nějaké důvody, proč se premiér rozhodl tento fakt přehlížet. Jeho rozhodnutí však podle Doktora ovlivní příští volbu předsedy ODS a pro Nečase bude obhajoba postu obtížná. S tím souhlasí i politolog Petr Just, který se domnívá, že s takovýmto náhlým obratem v názoru na Kubu a volbou Kuby jako ministra bude předseda ODS konfrontován.

Kuba patří ke konstruktérům rituálního vykrvení řady osobností jihočeské ODS

Lidové noviny napsaly, že Kuba je politikem s kontroverzní pověstí a v Jihočeském kraji je považován za prodlouženou ruku mocného zákulisního hráče, „kmotra“ Dlouhého. Podle Doktora je Kuba také jedním z konstruktérů rituálního vykrvení řady osobností v jihočeské ODS, jemuž se povedlo odsunout do pozadí autentické symboly jihočeské ODS jako například Miroslava Beneše nebo Juraje Thoma.

Podle Hospodářských novin Nečas svým výběrem ukázal, že mu jde hlavně o nákup hlasů pro setrvání ve funkci předsedy ODS. Ty mu právě Kuba, coby předseda jihočeské ODS, podle deníku dodat nesporně může, na rozdíl od Doktora. Co Kuba nedodá, je důvěryhodnost, soudí HN. Podle Mladé fronty Dnes Nečas úplně propásl šanci zlepšit si image svého kabinetu u veřejnosti. Nečasovu volbu svěřit ministerstvo Kubovi naopak ocenili regionální lídři ODS. Bude podle nich dobrým ministrem.

Události, komentáře s Michalem Doktorem (zdroj: ČT24)