Místo pilulek jehly a bylinky - první české centrum čínské medicíny je tu

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové začne od příštího týdne fungovat první centrum tradiční čínské medicíny v Česku. Léčit zde budou přímo odborníci z Číny, kteří už dorazili do tuzemska. Ordinace budou ze začátku sloužit jen pro výzkum. Čeští a čínští lékaři chtějí na dobrovolnících nejprve porovnávat metody východní a západní medicíny. Postupně by zde ale měla vzniknout klinika tradiční čínské medicíny, která se otevře i dalším pacientům.

Ordinace jsou součástí mezinárodního projektu, kterým chce ministerstvo zdravotnictví posílit česko-čínskou spolupráci v oblasti medicíny. Dva lékaři ze šanghajské nemocnice Shuguang už se zabydlují v jednom z pavilonů fakultní nemocnice. Chen Dongyu je specialista na ortopedii, Wang Bo na akupunkturu. To, co v Česku působí exoticky, platí u nich doma za tradiční metody. Oba sází místo pilulek hlavně na jehly a bylinky. Ze Šanghaje si jich přivezli do Hradce Králové celý herbář. Některé jim ale celníci na letišti zabavili.

Dobrovolníci nyní vyzkouší rozdíly mezi východní a západní medicínou na vlastní kůži. Pacienty s onkologickými nemocemi a s roztroušenou sklerózou budou léčit Číňani svými metodami, druhou skupinu domácí lékaři podle západních zvyklostí. Výsledky po čase porovnají. „Druhá vědecká práce by měla být na téma léčby bolesti a kombinace na bázi onkologie, to znamená tlumení nežádoucích účinků různých západních terapií,“ doplnil ředitel FN Hradec Králové Roman Prymula.

Česká legislativa čínského lékaře neuznává 

Zkušební ordinace by se postupně měly proměnit v kliniku tradiční čínské medicíny a otevřít se dalším pacientům. Ti si ale za tuto léčbu budou muset zaplatit, navíc je čínský lékař může léčit jen pod dohledem českého. Praxe totiž naráží na tuzemskou legislativu. Čínský lékař podle českých pravidel není lékařem a není tak ani v žádném registru. Zájemci, kteří si v tomto oboru chtějí otevřít třeba soukromou praxi, mohou projít nejrůznějšími kurzy, oficiálně ale titul lékař nezískají.

Čínská medicína zapustí kořeny v Hradci Králové (zdroj: ČT24)

„Něco jako čínská medicína z pohledu lékařské komory vůbec neexistuje. Pokud je lékař třeba kvalifikovaný internista a u pacienta něco pokazí, protože mu místo normální fungující léčby nasadí nějaký čínský nesmysl, potom si za to zodpovídá,“ uvedl prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Tuto zodpovědnost na sebe vzala například Zuzana Vančuříková. Původně pracovala jako dětská lékařka, poté začala studovat čínskou medicínu v kurzech, částečně i na stáži v Číně. Teď provozuje čínské metody, ale je pro kombinaci obou pohledů: „Medicína je jen jedna, má pomáhat. Každá z těch cest má své plus a minus. Západní medicína je velmi účinná například v ovlivňování vysokého krevního tlaku, ale je to bez ohledu na příčinu. Každý člověk, který přijde s vysokým krevním tlakem k praktikovi čínské medicíny, dostane diametrálně rozdílné byliny, protože jeden je horkokrevný, jeden zimomřivý, jeden je akční, jeden unavený. Může se zařadit i dietologie, tedy co nemají jíst nebo co mají přidat.“

Východní nebo západní medicína? Ideální je kombinace obou

Tradiční čínské léčitelství je v Česku i jinde v Evropě vnímáno spíš jako alternativní přístup. Zatímco na západě lékaři vyšetřují a hodnotí stav jednotlivých orgánů, čínská medicína zkoumá tělo jako celek, víc se zaměřuje na příčinu nemoci. Rozdílné jsou i vyšetřovací metody. V místních podmínkách nejčastěji odběr krve nebo třeba magnetická rezonance. Tradiční čínský přístup přidává i hmaty konkrétních bodů, diagnostiku provádí například i z jazyka.

U samotné léčby nemoci je základem západní medicíny účinný lék, případně zákrok. Na východě hledají příčinu, sázejí na akupunkturu nebo byliny. Ani praktici druhého jmenovaného přístupu se ale nevyhýbají tradičním vyšetřením, když jsou potřeba. Ideální je podle nich kombinace obou metod. Tento přístup zastávají i dva čínští lékaři, kteří přijeli do Hradce Králové. Nemocnice pro ně proto chce u ministerstva zdravotnictví zkusit vyjednat výjimku, aby mohli české pacienty léčit sami.

Čínské děti se léčí v českých lázních a říkají si Krtečci

Do Česka ale v posledních dnech nepřijeli z Číny jen lékaři. Devětasedmdesát čínských dětí dorazilo v pondělí po dvouletém vyjednávání do Horských lázní v Karlově Studánce. Léčí si zde astma a alergie. Pilotní projekt zorganizovalo ministerstvo zdravotnictví a Smíšená česko-čínská komora. Klienti z Číny by měli lázním také zlepšit ekonomickou situaci. Zatím jsou v lázních děti z provincií Šanghaj a Tianjin, v průběhu prázdnin by měly dorazit skupinky i z oblastí Hebei, Zhejiang a Peking. Celkem se do Česka přijede léčit 200 dětí. V lázních budou dva až tři týdny. Přijeli s nimi i jejich učitelé a zdravotníci. Čínské děti se na pobyt v lázních velmi těší a vybrali si i přezdívku „Krtečci do ČR“. Vše hradí česko-čínská komora.

Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) by ministerstvo chtělo projekt do budoucna rozšířit a zahrnout do něj i další lázně. „Potenciál mezi čínskými dětmi a klienty je obrovský. Po úspěšném proběhnutí tohoto projektu by už další léčbu hradila čínská strana… Věřím, že léčebný pobyt pomůže zlepšit zdravotní stav dětských pacientů a zároveň otevře poskytovatelům lázeňské péče nový trh, který pomůže světově proslulému českému lázeňství k další stabilizaci a rozvoji,“ dodal ministr.

Čínské děti si v Česku léčí astma a alergie