Petr Pavel míří do Bruselu: Stejné hrozby, ale větší měřítko

Praha – Stěhování do Bruselu nejenom fyzické, ale i smýšlením zahájil Petr Pavel. Na konci června se stane jedním z nejvýše postavených vojáků na Zemi. Zodpovídat již nebude pouze za bezpečnost Česka, ale z pozice předsedy vojenského výboru i celé Severoatlantické aliance.

UDÁLOSTI: Tým nového předsedy vojenského výboru už je na místě (zdroj: ČT24)

Česká vláda nedávno aktualizovala svoji bezpečnostní strategii (více zde) a podle analytiků stanovila jako hlavní zdroje nebezpečí nerespektování mezinárodních závazků a nepokoje na Ukrajině a Blízkém východě. Petr Pavel míní, že z pohledu NATO jsou nebezpečí tatáž. Vůči Rusku bude prosazovat nekompromisní postoj. „Musíme trvat na tom, aby byly dodržovány mezinárodní dohody, a aby byly respektovány. Na nich je postaven mezinárodní bezpečnostní systém,“ zdůvodnil nastávající druhý muž NATO svůj postoj. Dalšími hrozbami, se kterými se podle něj musí aliance utkat, jsou tzv. Islámský stát a migrační vlna do Evropy.

Vedle svých vizí pro zajištění mezinárodní bezpečnosti ale musí Petr Pavel připravovat i praktické věci. Bydlení v Bruselu pro příští tři roky si již zajistil, dohromady dal i tým svých spolupracovníků. „Pokud jde o odborné spolupracovníky, těch budu mít šest. Ti, kteří budou bezprostředně pracovat se mnou, jsou už všichni na místě a připravují se,“ poznamenal. Dále bude mít generál Pavel – dnes formálně důstojník k dispozici – ochranku z Vojenské policie. Každá země si zajišťuje a platí bezpečnost svých lidí sama. „Budou tam naši lidé, budou ho hlídat trvale, ale jak ho budou hlídat a s jakým vybavením, to neříká nikdo,“ uvedl Jan Pejšek z ministerstva obrany.

Vojenský výbor NATO je obdobou armádního generálního štábu. Je nadřízený operačním velitelstvím a současně podléhá politickému vedení aliance, pro které připravuje podklady a návrhy kroků. V pozici jeho předsedy se Petr Pavel zapíše na seznam jmen, kde figurují například Omar Bradley, vrchní velitel amerických sil z dob korejské války, nebo poslední indický vicekrál, vévoda Mountbatten. Ve funkci ale dosud nezasedal žádný voják ze zemí bývalého východního bloku.