Proti rakovině prsu pochodovalo Prahou 23 tisíc lidí

Praha – Tradičního Růžového pochodu proti rakovině prsu se v hlavním městě zúčastnilo přes 23 000 lidí, což představuje rekordní počet v patnáctileté historii akce. Účastníci v růžovém oblečení a s růžovými balonky nad hlavou se v pravé poledne vydali ze Staroměstského náměstí na Rohanský ostrov, aby podpořili boj s karcinomem prsu a osvětu týkající se této nemoci. Nákupem triček přispěli na prevenci, projekty pro pacientky a vyhodnocování screeningových dat.

Proti rakovině prsu pochodovalo Prahou 23 tisíc lidí (zdroj: ČT24)

Účastníci pochodu se do Prahy sjížděli už od rána. Růžová barva byla vidět na hlavním nádraží nebo u příjezdů autobusů na Florenci. Při startu pochodu asistovaly ambasadorky akce z řad známých žen – Simona Stašová, Monika Absolonová, Iva Pazderková, Lenka Filipová, Gábina Partyšová, Mahulena Bočanová, Olga Šípková a Markéta Hrubešová. Podpořila je i Jiřina Bohdalová, se zdravicí přišla primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Pochod proti rakovině prsu podpořily známé ženy. Zleva Jiřina Bohdalová, Simona Stašová a Mahulena Bočanová
Zdroj: Veronika Šimková/ČTK

Trasa pochodu byla dlouhá pět kilometrů, vedla ze Staroměstského náměstí Pařížskou ulicí na nábřeží a odtud podél Vltavy na Rohanský ostrov (Žluté lázně, kde se konaly předchozí ročníky, už kapacitně nestačily). Na ostrově navázal kulturní program, vystoupili například Děda Mládek Illegal Band, David Deyl, Severočeská filharmonie, Chinaski a Janek Ledecký.

Podobné akce se konají v šesti desítkách zemí. Letos poprvé dohlíželi na bezpečnost lidí kromě policistů i pracovníci bezpečnostní agentury. „Jde čistě o preventivní opatření, s žádnou konkrétní hrozbou jsme se nesetkali,“ ujistil mluvčí pochodu Michal Čech.

Pochod proti rakovině prsu na Staroměstském náměstí
Zdroj: Veronika Šimková/ČTK

Výtěžek z prodeje triček půjde na konto Avon proti rakovině prsu, které za patnáct let existence podpořilo boj proti této nemoci částkou 100 milionů korun (jen letos se vybralo skoro 8 milionů). Podle statistik odhalí tuzemští lékaři rakovinu prsu u 7000 žen ročně. Zhruba 2000 žen pak každý rok této nemoci podlehne.

„Úplně nejlepší prevence je včasný záchyt nádoru. Při včasné diagnóze opravdu rakovina prsu není fatální onemocnění. Prevence se nesmírně zlepšila, k letošnímu roku to bude jistě víc než 60 procent žen, které chodí na prevenci pravidelně každé dva roky,“ poznamenala lékařka Miroslava Skovajsová.