Neúspěšný ministerský kandidát Doktor opouští ODS

Praha – Poslanec ODS a neúspěšný kandidát na ministra průmyslu a obchodu Michal Doktor opustí ODS. ČT24 potvrdil, že právě dnešní den je jeho posledním v řadách občanských demokratů. Premiér je prý o jeho plánech informován, dodal. Nečas ale na brífinku uvedl, že o odchodu poslance neví a mrzí ho to, chce si s ním prý promluvit o postoji k vládě a případné podpoře koalice.

„V zásadě ty důvody jsou dva. Nejsem spokojený a neumím vstřebat výběr pana předsedy vlády v osobě nově jmenovaného ministra průmyslu a obchodu, ale tím nejdůležitějším a nejzásadnějším důvodem je opakovaný projev nedůvěry a vyslovování pochybností na mou adresu z vedení jihočeské ODS. Pokud mí kolegové nestojí o mou energii a o mé schopnosti, pak nemohu plýtvat energií tímto směrem,“ vysvětluje důvody svého odchodu Doktor.

Na brífinku Doktor uvedl, že ve sněmovně zůstane nezařazeným poslancem, bude prý ale podporovat koaliční reformy, pokud bude Nečasův kabinet vládnout v souladu s koaliční smlouvou a rovněž s principy konzervativní obezřetnosti a zdrženlivosti. Zatím prý nevidí důvod, proč podkopávat důvěru vládě a ztěžovat situaci premiéra. Pokud ho k tomu ODS vyzve, je prý připraven odejít z pozice místopředsedy rozpočtového výboru.

Nečasovo rozhodnutí jmenovat Martina Kubu ministrem průmyslu označil Doktor za osudově špatné: „Zcela respektuji ústavní právo premiéra zvolit si svého ministra vlády. Zároveň mám ale právo chtít jako občan této země, aby byl vybrán člověk, který už respektovanou autoritou je, at už pochází z ODS, či mimo ni, nebo má alespoň naději se jí stát,“ uvedl Doktor. Pokud prý premiér nevidí dostatek ponaučení v příbězích lidí, kteří se mihli v nelibosti „dotyku Medúzy“ Martina Kuby v Jihočeském kraji, tak se jejich cesty bohužel rozcházejí.

Šéfové regionálních organizací v jednotlivých krajích volbu Nečase podpořili. Podle prohlášení, pod které se podepsali všichni kromě předsedy královéhradecké regionální organizace, bude Kuba dobrým ministrem. „Volbu vnímáme jako logickou v kontextu jeho dosavadní práce v regionech a při formování stínové asociace krajů ODS,“ uvedli. Dodali, že nový ministr bude platným členem vlády při prosazování politického programu ODS. Kroku Doktora litují. Nečas podle nich svou komunikací vnesl do regionů jednotu.  

Politolog Jan Outlý míní, že premiér jmenováním Kuby do čela ministerstva průmyslu upřednostnil rovnováhu krajů uvnitř ODS před bojem s takzvanými kmotry. Nečasův krok může vypadat jako nelogický, ale premiér by neučinil nic, co by jeho straně uškodilo, uvedl Outlý.

Ještě loni nechtěl Nečas Kubu za místopředsedu ODS

Ještě před rokem patřil Martin Kuba na černou listinu ODS. Vymezovali se proti němu právě nejbližší spolupracovníci Petra Nečase - třeba současný šéf jeho poradců Martin Říman: „Martin Kuba představuje právě tu skupinu v ODS, která se snažila výrazně manipulovat zákulisním způsobem výsledky,“ uvedl loni v rozhovoru pro časopis Týden. Také premiér Nečas na loňském kongresu odmítl Kubu ve vedení strany: „Musíme omezit vliv tzv. šedých eminencí. My opravdu musíme dávat přednost politikům s autentickými politickými názory a s autentickými politickými postoji.“ 

Teď je ovšem šéf jihočeské ODS mezi občanskými demokraty vnímán jako schopný politik s ekonomickými zkušenostmi. „Pana Kubu jsem sledoval, je to autentický člověk s autentickými názory, které je ochoten hájit, formulovat. Nepotřebuje nikoho ze zákulisí, kdo by mu nakukával,“ tvrdil Nečas dnes. 

Michal Doktor byl členem ODS od roku 1991, od roku 1998 je pak poslancem. Působil zejména v zahraničním a rozpočtovém výboru, od loňského července pak je místopředsedou rozpočtového výboru. V letech 2001–2007 působil v dozorčí radě České konsolidační agentury, v roce 2007 pak zasedl v dozorčí radě pivovaru Budvar. 

V posledních dnech se o něm spekulovalo jako o možném nástupci Martina Kocourka (ODS) v čele ministerstva průmyslu a obchodu, nakonec ale dostal přednost šéf jihočeské buňky ODS Martin Kuba. Právě jihočeskou buňku ODS provází pověst organizace, kterou ze zákulisí řídí vlivný podnikatel a člen výkonné rady ODS Pavel Dlouhý. 

Kvůli jmenování Martina Kuby ministrem odchází z ODS i Radek Houska z jindřichohradeckého sdružení. Na volebním sněmu ODS před rokem a půl prý Houska věřil, že se situace změní, ale kmotři si podle něj dělají, co chtějí, nezáleží na tom, kdo sedí v Praze. „On (Doktor) není oblíbencem Dlouhého, té kliky, která tomu vládne. To je hnus,“ podotkl Houska.

Čerstvý ministr Kuba dnes uvedl, že s Doktorem mluvil v pondělí a oba si prý řekli, že nemají problém se vzájemnou spoluprací a premiérovo rozhodnutí prý budou plně respektovat. Poslanec Doktor na brífinku ujišťoval, že byl připraven spolupracovat s jinými kandidáty na ministra průmyslu, například Zbyňekm Stanjurou či Martinem Římanem.

Doktor není první výraznou osobností strany, která se v posledních letech rozešla s jihočeskou buňkou, loni ji opustil například českobudějovický primátor Juraj Thoma. Ten se se stranou rozešel poté, co ho z radnice odvolali i zastupitelé za jeho vlastní ODS. Před rokem se ale Thoma do čela magistrátu vrátil jako šéf hnutí Občané pro Budějovice.

Vydáno pod